Pandémia stála nemeckú ekonomiku približne 300 miliárd eur

Prognostici vychádzali vo svojich odhadoch z aktuálnych údajov o vývoji ekonomiky, ako aj z najnovších prognóz, ktoré porovnávali s takzvaným potenciálnym rastom.

24.05.2021 13:35
koronavírus, Nemecko, Angela Merkelová, Markus... Foto: ,
Nemcov doteraz stála pandémia približne 300 miliárd eur.
debata

Pandémia nového koronavírusu mala na nemeckú ekonomiku mimoriadny finančný vplyv. Ako uviedla agentúra Bloomberg, nemecký ekonomický inštitút (IW) odhaduje, že ekonomika prišla v dôsledku koronakrízy o približne 300 miliárd eur.

„Potrvá roky, než sa straty a štrukturálne otrasy neutralizujú,“ povedal šéf kolínskeho inštitútu Michael Hüther pre nedeľník Welt am Sonntag. Ekonómovia IW vychádzali vo svojich odhadoch z aktuálnych údajov o vývoji ekonomiky, ako aj z najnovších prognóz, ktoré porovnávali s takzvaným potenciálnym rastom. Ten predpokladá, aký by bol rast nemeckej ekonomiky za šesť kvartálov (vrátane 2. štvrťroka 2021), ak by k pandémii nedošlo.

„Tempo vakcinácie sa postupne zrýchľuje,“ dodal Hüther. Pre budúci vývoj ekonomiky je to podľa neho dôležitý signál. „Napriek tomu však nemožno podliehať ilúziám, že kríza nezanechá na ekonomike stopy,“ povedal šéf IW.

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #nemecká ekonomika #inštitút IW