Únia ponúkala peniaze aj z Fondu solidarity. Ten u nás však nik nespravuje

Len pred pár dňami sa na pretras dostal aj Fond solidarity Európskej únie. Ten donedávna slúžil len na financovanie škôd po živelných pohromách. S príchodom pandémie však Európska únia rozšírila jeho využitie i na súčasnú krízovú situáciu. Túto možnosť využilo 17 členských štátov. Slovensko však medzi nimi nie je, upozornila na to europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD).

24.05.2021 18:00
peniaze, mince, euro, centy Foto:
Podľa Európskej komisie mali členské štáty dokopy prístup k dodatočným 800 miliónom eur
debata (1)

„Svoje žiadosti o finančný príspevok zaslali viaceré štáty, okrem Slovenska. Keď vezmeme do úvahy, že lockdown sme mali aj počas prvej vlny, nedokážem logicky porozumieť tomu, prečo sme o finančný príspevok nepožiadali,“ píše na sociálnej sieti europoslankyňa. Viní za to terajší kabinet. „Toto je vskutku tak nekompetentná vláda, že už ani neviem, čo by sa ešte muselo stať, aby sa konečne spamätali a začali odborne viesť svoje rezorty,“ dodáva.

Podľa Európskej komisie mali členské štáty dokopy prístup k dodatočným 800 miliónom eur a tiež k administratívnej pomoci od únie. Slovensko však o ne skutočne nepožiadalo.

Boris Tomčiak, analytik Čítajte rozhovor Tomčiak: Ekonomika sa zotavuje, rozpočet nepotrebuje navýšenie, postačí nájsť rezervy

Hľadá sa ministerstvo

S otázkou, prečo to tak bolo, sa denník Pravda obrátil na ministerstvo financií. To nás odkázalo na rezort investícií, ktorý za spravovanie eurofondov zodpovedá. Jeho hovorca Michal Dytertt nás však odporučil na ministerstvo vnútra. „Vláda už v roku 2011 rozhodla o tom, že riadiacim orgánom pre Fond solidarity bude ministerstvo vnútra,“ napísal.

Rezort vnútra však tvrdí, že túto kompetenciu mali len v roku 2010, keď Slovensko čelilo záplavám a pomoc z fondu využilo. „Uznesenie vlády z 5. októbra 2011, na ktoré sa odvoláva rezort investícií, bolo prijaté necelých 13 mesiacov po zaslaní žiadosti predsedníčky vlády o pomoc z Fondu solidarity EÚ. Funkciou orgánu zodpovedného za koordináciu implementácie bolo určené ministerstvo vnútra, avšak len čo sa týka povodní z mája a júna 2010,“ povedala hovorkyňa rezortu vnútra Michaela Paulenová. Vyzerá to teda tak, že dôležitý fond nemá pána. „Fond solidarity nemá v podmienkach Slovenskej republiky v gescii žiadne ministerstvo,“ dodáva Paulenová.

Bez nároku

Ak by Fond solidarity niekto spravoval, spĺňalo by Slovensko podmienky na čerpanie peňazí? Podľa oficiálnych dokumentov zrejme nie. Pomoc totiž mohli dostať len tie krajiny, v ktorých pandemické výdavky priamo spojené so starostlivosťou o zdravie obyvateľstva presiahli 0,3 percenta hrubého národného produktu, respektíve 1,5 miliardy eur v cenách z roku 2011. A to do 24. júna minulého roka.

V prípade Slovenska tak hovoríme o sume 265 miliónov eur. Túto podmienku sme však podľa europoslanca Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko) v lete minulého roku ešte nespĺňali. „Áno, je pravdou, že Slovensko z Fondu solidarity nečerpalo financie. Dôvodom bolo, že nás našťastie nezasiahla prvá vlna do takej miery, aby sme jeho kritériá naplnili k termínu podania žiadosti,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Monika Beňová #fond solidarity