Mestá odmietajú Holého návrhy stavebných zákonov. Treba ich prepracovať, tvrdia

Prešli dva týždne a zvady okolo návrhov zákona o výstavbe a zákona o územnom plánovaní pokračujú. Do pripomienkového konania oba predložil podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) začiatkom mája. Návrhy majú nahradiť teraz platný stavebný zákon, ktorý má už 45 rokov a viackrát bol novelizovaný. Mestá a obce navrhované zmeny veru nepresvedčili. Tvrdia tiež, že boli z diskusie vynechané.

23.05.2021 18:00
praca, zamestnanec, robotnik, stavba, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Zákon je podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátora mesta Liptovský Hrádok Branislava Trégera zle načasovaný. Hrozí, že pre priveľké zmeny sa nedočerpajú peniaze z končiaceho programového obdobia, upozornil. Problém majú však mestá a obce i s obsahom. „Trváme na tom, aby posledné slovo malo vždy mestské zastupiteľstvo a aby si ono rozhodlo, aké činnosti sa v katastri majú robiť,“ povedal Tréger.

Prieskum medzi členmi ZMOS ukázal, že až 90 percent starostov a primátorov nesúhlasí s prenesením agendy územného plánovania a rozhodovania o území na štát. „Z celého procesu sa vynecháva akékoľvek stavebné konanie. Štátny úradník bude môcť na žiadosť developera zmeniť stanovisko akéhokoľvek orgánu,“ povedal starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren. A to i hygienikov či pamiatkarov, dodal. Navrhovaná stavebná legislatíva ide proti verejnému záujmu občanov a je v rozpore nielen s Ústavou SR, ale i s medzinárodnými dohovormi, upozornil Chren. Prepísať podľa neho treba 90 percent celého návrhu.

Návrhy nepresvedčili

Výhrady voči návrhom má i Únia miest Slovenska. „Pán podpredseda Holý všeobecne konštatuje, že je potrebný jeden centrálny úrad, pretože riešenie výstavby veľkokapacitných sídlisk často prekračuje možnosti samosprávy. Toto tvrdenie iba dokazuje zlyhanie vlády pri plnení svojej kompetencie v rámci stavebného konania,“ tvrdí jej hovorkyňa Daniela Piršelová. Stačilo finančne a personálne zabezpečiť prenesený výkon pôsobnosti štátnej správy na mestá a obce, rovnako ako riadenie stavebných úradov a nemusel by vznikať nový centrálny úrad, vysvetľuje. Mestá podľa nej už dlhodobo presadzujú zrušenie preneseného výkonu pôsobnosti štátnej správy v oblastiach, ktoré vláda za celé obdobie nezvládla. Vláda podľa Únie miest Slovenska rýchlo zabudla na to, že „nebyť predstaviteľov samosprávy, nemohli by členovia vlády robiť mediálne výstupy o lepšej pandemickej situácii“. „Nestačí ďakovať, nestačia alibistické, kamuflážne rokovania a plošné odmietania pripomienok, je potrebné partnersky komunikovať,“ dodáva Piršelová.

Únia miest tiež nesúhlasí s tým, že by župy mali byť nadradené mestám. Regionálna samospráva má zmysel, ale iba v prípade odovzdania ďalších úloh územnej samospráve, a to najmä zo strany centrálnej vlády, vysvetľuje Piršelová. „Čo si myslia niektorí predsedovia samotných VÚC alebo na čom sa dohodli s pánom Holým, je v tomto prípade irelevantné,“ hovorí. Je neprípustné, aby župy boli odvolacím orgánom voči rozhodnutiam obcí, dodáva.

Nejde o žiadne eldorádo, tvrdí Holý

Námietky miest a obcí nenechali chladného ani samotného Holého. Ten tvrdí, že zástupcov samospráv volal opakovane k rokovaciemu stolu, no ponuky ignorovali. Pozvanie do diskusie podľa neho stále trvá. „Jednotná metodika a zásady územného plánovania a územné plány ako také budú čitateľnejšie a zrozumiteľnejšie aj pre normálneho človeka. Veľké mestá ako Košice či Bratislava budú mať metropolitné plány, mikroregióny umožnia plánovať potrebné za hranicami obcí,“ hovorí pre denník Pravda Holý. Dodáva, že výklad územného plánu nemôže závisieť od aktuálneho politického obsadenia v meste. Aj pri územnom plánovaní musí existovať nejaká právna istota. Holý tvrdí, že mestá a obce si však i naďalej samy určia v územnom pláne pravidlá, kde sa čo bude môcť stavať – nebude to ani nový úrad, ani vláda.

Nepravdivé sú i tvrdenia, že sa ide uľahčiť lobing developerom, upozorňuje Holý. Zmena má priniesť podľa neho presný a zrozumiteľný systém pravidiel. „Vyhrávať nemá ten, kto sa vyzná v spleti pravidiel, a ani ten, kto dokáže odsúvaním lehôt brániť rozvoju obcí alebo ten, ktorý je kamarát starostu. Uspieť má ten, kto dodrží jasné, moderné, prehľadné a zrozumiteľné pravidlá a oboznámi občana bez skrývania a transparentne. Pravidlá, ktoré budú jednotné na celom Slovensku. Tak aké eldorádo zavádzame,“ pýta sa Holý.

Podnikatelia sú za zjednodušenie stavebného konania

Až 90,9 percenta podnikateľov nepovažuje terajšie stavebné konanie za efektívne, kvalitné a rýchle. Opak si myslia len tri percentá. Ukázal to prieskum medzi podnikateľmi o územnom plánovaní a stavebnom konaní z polovice mája, ktorý realizovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) v spolupráci s inštitútom INEKO.

Väčšina oslovených si myslí, že by sa stavebné konanie a rozhodnutie o umiestnení stavby malo zlúčiť do jedného procesu. „Viac ako polovica podnikateľov je za to, aby sa presunula významná časť zodpovednosti za kvalitu stavebných projektov zo stavebných úradov na stavebných inžinierov, projektantov a architektov,“ informuje Podnikateľská aliancia Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #ZMOS #Štefan Holý #ÚMS