MMF ocenil Nemecko za "excelentnú" reakciu na krízu

MMF ocenil, že nemecká ekonomika poklesla relatívne mierne a zároveň dokázala zmierniť tlak pandémie na firmy a obyvateľov vďaka mnohým efektívnym opatreniam.

20.05.2021 19:07
Nemecko Berlín EÚ summit Merkelová Foto: ,
Nemecká vláda zvláda podľa MMF krízu ukážkovo.
debata

Medzinárodný menový fond (MMF) ocenil nemeckú vládu za rozsah opatrení na podporu ekonomiky. Ako uviedol v najnovšej správe o vývoji nemeckého hospodárstva, Berlín na epidemiologickú krízu zareagoval „excelentne“. Fond však zároveň dodal, že riziká pre hospodársky rast naďalej pretrvávajú a nemecká vláda musí zostať ostražitá.

Mierny pokles

Nemecká ekonomika klesla v minulom roku o 4,8 %, čo nebolo také výrazné ako v prípade mnohých európskych krajín. Vláda dokázala zmierniť tlak pandémie na firmy a obyvateľov vďaka mnohým opatreniam financovaným prostredníctvom zvýšenia dlhu. Z tohto dôvodu vláda dočasne pozastavila platnosť dlhovej brzdy. Platiť by to malo aj v tomto roku, keďže vláda chce pokračovať v podpore firiem a v programe kurzarbeit a navyše pridala aj ďalšie opatrenia na podporu gastrosektora, školstva či rodín.

praca, zamestnanec, robotnik, stavba, Čítajte viac Ak Nemecko neprijme viac migrantov, nebude tam mať kto pracovať

Situáciu v Nemecku totiž skomplikovala ďalšia vlna infekcií a s tým spojených obmedzení v ekonomike. Tie spôsobili, že najväčšia ekonomika v Európskej únii za 1. kvartál klesla. „Aj keď tempo vakcinácie sa postupne zrýchľuje, cesta zotavenia zostáva neistá a plná rizík,“ uviedol MMF. Ako dodal, ak tempo vakcinácie bude slabšie ako tempo rastu nových prípadov infekcie vrátane nových mutácií, Nemecko bude pravdepodobne nútené pristúpiť k ďalším opatreniam, ktoré by mohli oživenie ekonomiky posunúť, čo by znamenalo ešte vyššie ekonomické škody.

Rýchle zotavovanie

„Na druhej strane, v dôsledku zvýšených úspor sa dá očakávať rýchlejšie zotavenie domáceho dopytu a vďaka rýchlejšiemu oživovaniu ekonomiky kľúčových obchodných partnerov by aj vývoz mohol rásť výraznejšie, než sa čakalo,“ dodal fond. To naznačili aj údaje o nemeckom vývoze za apríl, ktoré poukázali na výrazný rast exportu do USA a Číny.

MMF zároveň dodal, že budúce znižovanie podpory ekonomike musí byť opatrné. Dôležitá bude kombinácia pokroku v zvládaní pandémie a rýchlosti zotavovania hospodárstva. V prípade, že sa riziká pre ekonomický rast naplnia, vláda by mala byť pripravená predĺžiť kurzarbeit aj po roku 2021.

V dôsledku prudkého rastu cien rezidenčných nehnuteľností v posledných rokoch je potrebné sledovať aj túto oblasť, dodal MMF. Uviedol však, že riziká v tomto sektore do veľkej miery utlmila nízka zadlženosť nemeckých domácnost

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Nemecko #nemecká ekonomika #koronakríza