V Humennom postavia stredisko technicko-hygienickej údržby vlakov za 30 miliónov eur

Okrem Humenného vzniknú takéto strediská aj v Nových zámkoch a vo Zvolene. Neskôr by mali pribudnúť ak v Košiciach a Žiline.

20.05.2021 12:55 , aktualizované: 12:58
vlak, elektrická jednotka 671 Foto:
Na Slovensku sa začína budovať sieť stredísk pre údržbu a čistenie vlakov.
debata (1)

Okrem Humenného majú strediská technicko-hygienickej údržby vlakov vzniknúť aj v Nových Zámkoch a vo Zvolene. Železničná spoločnosť Slovensko pripravuje projektovú dokumentáciu na strediská aj v Košiciach a Žiline.

Mesto Humenné je jedno z troch miest, v ktorých postavia stredisko technicko-hygienickej údržby vlakov. Ide o približne 30 miliónovú investíciu z európskych fondov, ktorá zabezpečí 57 pracovných miest. Informoval o tom prostredníctvom sociálnych sietí štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť, podľa ktorého podobné investíciu na východe Slovenska sú dôležité, aby ľudia masovo neodchádzali za lepšími možnosťami na západ. Okrem Humenného majú moderné strediská technicko-hygienickej údržby vlakov vzniknúť aj v Nových Zámkoch a vo Zvolene. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tiež pripravuje projektovú dokumentáciu na strediská v Košiciach a Žiline.

etcs Siemens Čítajte viac Budeme mať autonómne vlaky? Vraj sa na ne už pripravujeme

Stredisko v Humennom sa začne budovať v júli 2021. Ako pripomenul Jaroslav Kmeť, prinesie zvýšenie kvality čistenia, údržby, technických kontrol a menších opráv vlakových súprav. Na jednom mieste budú vytvorené podmienky na čistenie exteriéru aj interiéru vozidiel, pričom budú zabezpečené stabilné umývače aj rozvody vody a vzduchu. „Vozidlá bude možné umývať aj pri mínusových teplotách a zamestnanci tak nebudú vykonávať tieto činnosti v improvizovaných podmienkach, čím sa zlepšia ich pracovné podmienky," dodal štátny tajomník rezortu dopravy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ministerstvo dopravy #údržba vlakov