Majitelia predajní sú rukojemníkmi štátneho rozpočtu, upozorňuje Iniciatíva slovenských maloobchodníkov

Už od novembra 2020 maloobchodníci počúvajú debatu o prijatí univerzálneho odškodňovacieho zákona, ktorý by im mal aspoň čiastočne kompenzovať straty spôsobené núteným zatvorením prevádzok kvôli pandémii, upozorňuje Iniciatíva slovenských maloobchodníkov.

19.05.2021 11:33
Vianoce, nákupy, OC, obchodné centrum, Eurovea, Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Dnes sa dozvedáme, že sa maloobchod stal rukojemníkom v spore o prijatie štátneho rozpočtu na tento rok. Prevádzky maloobchodu boli zatvorené rovné štyri mesiace a zo strany štátu sa nedočkali žiadnej ďalšej podpory. Kým v zahraničí bežne prichádzali s novými opatreniami aj nové podporné schémy, u nás sa na podnikateľov absolútne zabudlo. Naozaj nevieme, čím sme si zaslúžili absolútnu ignoranciu zo strany vládnych predstaviteľov,“ hovorí Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. Zároveň dodáva, že ešte v januári maloobchodníci absolvovali rokovania s vtedajšími ministrami hospodárstva, práce aj financií a dostali prísľub rýchleho riešenia našej situácie. Reálne však štát podľa Krakovského na vývoj pandémie vo forme prijatia nových kompenzačných schém vôbec nezareagoval.

„Nemôžeme sa pozerať na to, že sa v médiách stále spomína len gastrosektor, cestovný ruch alebo fitness centrá. Áno, aj tieto boli obmedzené a ešte stále sú, maloobchod je však dosť podstatným zamestnávateľom a jeho požiadavky nikto neberie do úvahy,“ hovorí Krakovský. Na požiadavky maloobchodu doposiaľ nereagovala ani súčasná vláda a vyriešenie situácie nechala na pleciach vyčerpaných podnikateľov.

200 dní zatvorené prevádzky

Maloobchodníci boli od marca 2020 zatvorení dokopy viac ako 200 dní, čo je takmer 7 mesiacov zo 14 za celé obdobie. Za tento čas vygenerovali podľa Krakovského množstvo dlhov, s ktorými budú zápasiť najbližšie roky, pretože nebola šanca, aby mali obchodníci rezervy v takomto rozsahu. „Pokiaľ štát zatvoril prevádzky, mal ich odškodniť a na toto sa podnikatelia spoliehali. Nikto nežiada, aby boli dlhy zaplatené v plnom rozsahu, ale nie je možné, aby od toho dal štát ruky preč a tváril sa, že sa ho to netýka. Nechceme nič navyše, iba to, čo nám právom patrí," hovorí.

Štát sa má podľa Krakovského k situácii postaviť čelom a nebrať si podnikateľov, ktorí udržali s vypätím všetkých síl zamestnanosť a svoje prevádzky, za rukojemníkov v politickom spore. Maloobchod dúfa, že pomoc príde okamžite a za celé obdobie zatvorenia. Bez toho to mnohí nemusia v najbližšom období prežiť, dodáva Krakovský.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #odškodňovací zákon