Tomčiak: Ekonomika sa zotavuje, rozpočet nepotrebuje navýšenie, postačí nájsť rezervy

O tom, či je potrebné meniť rozpočet, čo znamená pandémia pre ekonomiku a čo sa dá čakať po nej, sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

19.05.2021 08:00
debata (24)

Považujete navýšenie rozpočtu za nevyhnutné?

Ekonomická situácia Slovenska sa bude v najbližších mesiacoch zlepšovať. Vláda by na to mala pri schvaľovaní ďalšej pomoci myslieť. Okrem iného sa môže viac zamerať na nástroje vratnej pomoci. To sú napríklad úvery či záruky za úvery pre podnikateľov. Po zlepšení hospodárskej situácie sa tieto prostriedky automaticky vrátia naspäť do štátnej kasy. Navýšenie rezervy o 2,4 miliardy už nie je opodstatnené. Zároveň je nutné hľadať rezervy na výdavkovej stránke.

Ak Slovensko nezačne významne šetriť na výdavkovej strane, tak celkom iste bude nutné zvyšovať dane a odvody.
Boris Tomčiak, analytik Finlord.cz

Prečo?

Rozpočtová položka bežných výdavkov v posledných rokoch sa značne nafúkla. V rámci nej sa určite dá nájsť i niekoľko stoviek miliónov eur. Takisto by sa malo zvážiť dočasné zmrazenie platov štátnych zamestnancov. Ich priemerné príjmy sú dostatočne vysoké. Tiež musí Slovensko znižovať počet štátnych zamestnancov. Stačí prirodzenou cestou odchodu do dôchodku a obmedzeného najímania nových zamestnancov.

A ak vláda šetriť nebude?

Ak Slovensko nezačne významne šetriť na výdavkovej strane, tak celkom iste bude nutné zvyšovať dane a odvody. To by negatívne dopadlo predovšetkým na podnikateľov a zamestnancov súkromného sektora.

Nakoľko podľa vás zmení pandémia fungovanie ekonomiky?

Zmeny nastávajú v oblasti firemných procesov. Viac sa digitalizuje nielen predaj, ale aj administratíva. Pandémia trend digitalizácie urýchlila. Takisto sledujeme vo svete tlak na zvyšovanie výdavkov smerujúcich do zdravotníctva.

Aké zmeny očakávate v prioritách vlády?

Vlády vo svete využili pandémiu na posilnenie svojho byrokratického aparátu. Slovensko nie je výnimkou. Rozhodne môžeme očakávať častejšie zasahovanie do života ľudí a rast legislatívnej náročnosti.

2020, pero, peniaze, daňové priznanie Čítajte aj Zvyšovanie DPH nie je riešenie, tvrdí SaS. Cestu vidí v znížení sadzby a naštartovaní spotreby

A čo napríklad presun k „sociálnejším“ opatreniam?

Samozrejme, dôraz na sociálne opatrenia je dobrým ťahákom politického marketingu. Ale okrem niekoľkých drobných zásahov v tejto oblasti slovenská vláda veľa nevymyslí.

Prečo?

Na pozadí slovenská vláda vytvára politické a ekonomické vzťahy na ovládnutie dôležitých ekonomických procesov v prospech silných nadnárodných korporácií. Príkladom je environmentálna politika. Marketingovo sa hovorí o tom, ako sa zlepší životné prostredie a ako nám na to prispeje Európska únia. To je pravda. Ale už sa nehovorí o tom, že technologické riešenia a služby sa nakupujú predovšetkým zo západnej Európy či z iných oblastí sveta.

V čom je problém?

Dotačný kapitál zo západnej Európy sa teda nakoniec dostane naspäť do západnej Európy. Dlhodobo bude odliv kapitálu na Západ pokračovať, keďže Slovensko nepodporuje vlastných podnikateľov a vznik významných slovenských firiem. Pritom silné domáce podnikateľské zázemie má omnoho lepší dosah na sociálny stav v krajine ako všetky sociálne opatrenia. Odliv kapitálu by sa dal tolerovať, keby vláda motivovala Slovákov k tomu, aby nakupovali akcie týchto nadnárodných spoločností a boli tak ich spoluvlastníkmi.

Kde vidíte najväčšie riziká budúceho vývoja?

Slovensko je exportne orientovaná ekonomika. Domáci trh nie je u nás dostatočne rozvinutý. Náš hospodársky rozmach teda závisí od toho, ako sa bude dariť západnej Európe. Zatiaľ sa zdá, že vďaka očkovaniu by sa situácia vo svete mala zlepšovať, vďaka čomu porastie i slovenská ekonomika.

Pandémia mala najhorší dosah na menej kvalifikovanú pracovnú silu a na ľudí, ktorí dlhodobo neinvestujú do aktív, ako sú akcie, fondy a nehnuteľnosti.
Boris Tomčiak, analytik Finlord.cz

A kde ležia možnosti?

Príležitosti sú v rozvoji sektorov s vysokou pridanou hodnotou, a teda aj s vysokými mzdami pre zamestnancov. Predovšetkým IT a vývoj nových technológií musí Slovensko dlhodobo podporovať. Firmy z oblasti IT patria medzi tie, kde sa home office rýchlo zavádza. Nadnárodné IT spoločnosti teda môžu mať programátorov a vývojárov prakticky kdekoľvek. Tento týždeň spoločnosť Apple uviedla, že v USA preinvestuje v najbližších piatich rokoch 430 miliárd dolárov a vytvorí viac ako 20 000 nových pracovných miest. Suma 430 miliárd dolárov je štvornásobok celoročného slovenského HDP. Technologické firmy disponujú obrovským objemom kapitálu. Slovensko musí ukázať, že u nás je možné vytvoriť kvalitné technologické centrá a prilákať tak časť tohto zahraničného kapitálu.

Ktoré odvetvia a oblasti čaká najväčšia zmena?

Výrazné zmeny nastávajú v oblasti zábavy a voľného času. Prudko vzrástol dopyt po počítačových hrách, keďže ľudia boli doma a von mohli chodiť len obmedzene. Tiež sú veľké zmeny v oblasti komunikácie, čo opäť súvisí s obmedzenými možnosťami stretávania ľudí. A zásadné zmeny sa dotkli všetkých maloobchodov, keďže záujem o on-line nakupovanie prudko vzrástol. V budúcnosti budú najúspešnejšie len tie obchody, ktoré dokážu efektívne predávať cez internet. Zmeny spôsobu nakupovania vyvolávajú zmeny v oblasti logistiky. Dopyt po skladoch a efektívnej doprave tovarov k zákazníkom je obrovský.

Rudolf Marec Čítajte aj Tance okolo DPH

V ktorých odvetviach bude najviac firiem, ktoré buď skončia, alebo budú bojovať o prežitie?

Globálne krachovali predovšetkým spoločnosti v oblasti turizmu, ubytovania, stravovania a rekreácie. Otvorenie ekonomík však prinesie obnovenie aktivity v týchto sektoroch. Pritom toto obnovenie môže nastať pomerne rýchlo, keďže domácnosti majú peniaze a chcú utrácať. Najsilnejšie reťazce posilnili svoje postavenie. Napríklad niektorí predajcovia luxusných tovarov hlásia za minulý rok rekordné tržby. Zvýšenie ziskovosti priláka aj do postihnutých sektorov ďalšiu konkurenciu.

Ktoré sociálne skupiny pocítia dôsledky pandémie najviac?

Pandémia mala najhorší dosah na menej kvalifikovanú pracovnú silu a na ľudí, ktorí dlhodobo neinvestujú do aktív, ako sú akcie, fondy a nehnuteľnosti. Ľuďom vlastniacim aktíva sa paradoxne v uplynulých mesiacoch darí veľmi dobre. Finančná pomoc vlád a centrálnych bank totiž podporila ceny všetkých aktív.

Aké zmeny možno čakať na pracovnom trhu?

Zmeny nastanú v tom, že predovšetkým administratívne orientované spoločnosti budú viac uprednostňovať prácu z domu. Výrobné spoločnosti, kde musí byť pracovník pri stroji, si home office technicky nedokážu zariadiť.

Ako sa pandémia dotkne platov?

Priemerné platy sa zvyšujú a naďalej sa budú zvyšovať.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rozpočet #Boris Tomčiak