Odborári nesúhlasia s novelou dôchodkového systému. Príspevok 333 eur pre deti mal prísť skôr

Prezident Konfederácie odborových zväzov a združení (KOZ) Marián Magdoško vysvetľuje postoj odborárov k návrhu dôchodkovej reformy, novele zákona o štátnom rozpočte pre rok 2021 a o príspevku pre deti z rodín v hmotnej núdzi.

19.05.2021 09:00 , aktualizované: 09:36
koz, kovo, machyna, magdosko, uhlerova Foto:
Odborári nesúhlasia so zmenami v dôchodkovom systéme.
debata (6)
Video: Prezident KOZ Marián Magdoško k aktuálnym témam.

Odborári majú k zákonu o dôchodkovom zabezpečení 21 zásadných pripomienok. Prezentovať ich budú ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) budúci pondelok na tripartite. „Návrh bol pripravený viac ekonomicky ako sociálne,“ upozorňuje Magdoško. Dodáva, že odborári sú za dobré hospodárenie, zdravú ekonomiku i zamestnanosť, no nie takto.

Dôchodkový strop pritom vláda zmenila už vlani v decembri ako pozmeňovací návrh v ústavnom zákone o justícii. Od ročníka 1976 tak už bude podľa Magdoška odchod do dôchodku naviazaný na strednú dĺžku dožitia. „A zase budú ľudia do nemlátom robiť. Krajina ide dopredu, ľudia sa dožívajú vyššieho veku, ale ide aj o to v akom zdraví žijú ten dôchodkový vek,“ hovorí.

Ešte v roku 2019 bol pomer obyvateľov starších ako 64 rokov na aktívnom obyvateľstve len 25,9 percenta, v roku 2070 to bude až 63,1 percenta. Zmena pravidiel pri dôchodkovom veku by teda mala definitívne zrušiť súčasný dôchodkový strop 64 rokov. Tento krok najviac oceňujú ekonómovia. Pri jeho zavedení sa hovorilo o diere vo verejných financiách v stovkách miliónov eur či penziách nižších i o desať percent.

Odborárom sa nepozdáva i náhle schválenie príspevku pre deti v hmotnej núdzi vo výške 333 eur. „Táto vláda má talent pokaziť i to, čo sa pokaziť nedá. Deti v hmotnej núdzi si zaslúžili niečo, aby sa mohli zúčastňovať dištančného vzdelávania, ale to sa malo urobiť už dávno,“ hovorí Magdoško. Odborári podľa neho na to upozorňovali ešte vlani v auguste pred začiatkom školského roka.

Okrem toho odborári kritizujú i zvady okolo novely zákona o štátnom rozpočte.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #odborári #KOZ #dôchodková reforma #Konfederácia odborových zväzov