Nie živnostníci sú zdanení málo, ale zamestnanci príliš vysoko, tvrdí INESS

Na Slovensku nepredstavuje problém nízke zdanenie živnostníkov, ale vysoko zdanení zamestnanci. Upozornil na to analytik INESS Martin Vlachynský v reakcii na avizovanú daňovo-odvodovú reformu z dielne vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Podľa analytika verejné financie nepotrebujú nové dane, tie potrebujú len politici s ambíciami míňať viac.

17.05.2021 13:36
náklady, živnostník, financie, Foto:
Na Slovensku nepredstavuje problém nízke zdanenie živnostníkov, ale vysoko zdanení zamestnanci.
debata (1)

Matovič pri nedávnom avizovaní svojej daňovo-odvodovej reformy naznačil, že zaťaženie živnostníkov by malo vzrásť, aby bolo v porovnaní so zamestnancami fér. Vlachynský však upozorňuje na neuchopiteľnosť významu slova „fér“. Podotkol, že živnostník a zamestnanec nie je to isté. Keďže podnikateľ hľadá príležitosti na trhu, rozhoduje o nasmerovaní kapitálu, znáša finančné aj reputačné riziko a buduje nehmotné bohatstvo v podobe značky, živnostník má bližšie k obchodnej spoločnosti ako k zamestnancovi. „Odmena živnostníka má tak dve ekonomické zložky – podnikateľskú odmenu (zisk) a odmenu za prácu,“ podotkol analytik. Práve to je podľa neho dôvodom, že príjem zo mzdy a výnos zo živnostenského podnikania nie sú ekonomicky identické.

Častým argumentom „výhodnosti“ byť živnostníkom je aj možnosť paušálnych výdavkov. Tie sú však podľa Vlachynského len uznaním toho, že zákonom a reguláciami ťažko uchopiteľné náklady existujú – nedá sa odpísať opotrebenie mentálneho kapitálu účtovníka alebo obývačka, v ktorej pracuje.

Pri živnostníkoch sa tiež mnohokrát zabúda na otázku dane z pridanej hodnoty (DPH). Hranica na povinnú platbu DPH sa nemenila už asi 15 rokov, pričom podľa databázy Finstat sa týka vyše 50.000 živnos­tníkov. „V prípade, že majú málo vstupov, ktoré by si vedeli odrátať a zároveň predávajú služby koncovým zákazníkom, nábeh DPH výrazne predražuje ich produkciu,“ vysvetlil Vlachynský.

Ako zhrnul analytik, nemá zmysel porovnávať dva také odlišné svety, ako je ten zamestnanecký a živnostnícky. „V ekonómii však platí, že čo viac zdaním, toho bude menej,“ pripomenul analytik s tým, že otázkou teda je, či chce Slovensko viac živnostníkov alebo, naopak, viac zamestnancov.

Na margo rozpočtu analytik uviedol, že v roku 2012 vyzbierala verejná správa na daniach a odvodoch 20 miliárd eur, v roku 2019 už 32 miliárd eur. Pandemický pokles na 31 miliárd eur v roku 2020 a navrhovaný príjem na rok 2021 vo výške 33 miliárd eur podľa neho neznamenajú žiadnu príjmovú katastrofu. Na rozdiel od strany výdavkov, v ktorej tú katastrofu vidí. Kým v roku 2012 tvorili verejné výdavky 37 % slovenskej ekonomiky, v roku 2020 tento podiel vyskočil na 50 %. „Vytváranie konfliktu medzi zamestnancami a živnostníkmi je len zásterkou hľadania nových zdrojov na stále grandióznejšie sľuby vlády,“ uzavrel Vlachynský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostníci #INNES