Rast cien sa zrýchlil. Hore išli palivá a tabak, zlacneli potraviny

I v apríli ceny pridali – medziročne o 1,6 percenta, oproti marcu o dve desatiny percenta. Najvýraznejšie zdraželi ceny benzínu, a to o pätinu. Pocítila to aj doprava, ktorá zdražela o 9,3 percenta. Rovnako ako v marci potiahla spotrebná daň ceny tabaku a tabakových výrobkov – a to o 8,7 percenta.

16.05.2021 18:00
debata (10)

Naopak, medziročne sa spomalil rast cien potravín – o 1,1 percenta. Ide však len o dočasný efekt, vysvetľuje analytička 365.bank Jana Glasová. „V cenách potravín sa prejavuje aj dobiehajúci vplyv lacnejších agrokomodít z minulého roka,“ hovorí. Pri medzimesačnom porovnaní je vidieť, že aj potraviny zdraželi – a to o pol percenta. Najvýraznejšie mliečne výrobky, mäso a zelenina, dodáva analytička.

Koniec lacnejších potravín?

Poľnohospodárske komodity na svetovom trhu už mieria nahor, vysvetľuje Glasová, takže v nasledujúcich mesiacoch budú pôsobiť prorastovo na infláciu. Za celý tento rok očakávame priemernú infláciu na úrovni 1,5 percenta. Ceny v doprave potiahne dražejúca ropa.

„Rastúci dopyt z Číny po bravčovom mäse z Európy povedie k tomu, že ceny bravčového pôjdu zrejme zanedlho hore,“ hovorí Glasová. Čína totiž začína opäť vo veľkom skupovať bravčové mäso z Európy, keďže v Ázii vznikli obavy zo šírenia nových kmeňov moru ošípaných, dodáva. Zdražovanie sa podľa analytičky zrejme prejaví pri vajíčkach – a to i pre vtáčiu chrípku. To sa môže neskôr prejaviť aj na vyšších cenách hydinového mäsa. Glasová očakáva, že sa počas roka budú zvyšovať aj ceny chleba a pekárenských výrobkov. A to kvôli drahším obilninám a vyšším výrobným nákladom pekárov.

Bližšie k dvom percentám

Postupné zdražovanie očakáva aj analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. „Cez úroveň jedného percenta sa už inflácia spoľahlivo prehupla a bude postupne smerovať k úrovni dve percentá,“ hovorí. Dole sa oproti minulému roku však podľa analytičky udržia ceny v oblasti bývania, nižšie budú o jedno percento. A to najmä v dôsledku lacnejších energií. Naopak, hore pôjdu najmä palivá a doprava.

Okolo dvoch percent vidí tohtoročnú infláciu i analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Prispieť by k tomu malo podľa neho najmä obnovenie jemného medziročného rastu cien potravín. „Dopytové tlaky v ekonomike by mali ostávať naďalej tlmené, keď časť reštrikcií, ktoré brzdia spotrebný dopyt domácností, najskôr pretrvá v nejakej obmedzenej forme aj po zvyšok roka,“ hovorí Koršňák. Zaváži i pomalší rast miezd, a to najmä na cenách služieb, dodáva.

Koršňák však nevylučuje dočasné zdraženie niektorých služieb pod vplyvom nárazového dopytu. A to napríklad ceny kaderníkov či kozmetiky. „Ceny tovarov budú pravdepodobne čeliť čoraz väčšiemu tlaku z ponukovej strany – vyššie náklady predajcov na hygienické opatrenia, rastúce ceny energií i dopravy či narušenie niektorých globálnych dodávateľských reťazcov,“ hovorí.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #doprava #benzín #ceny #tabak