Na riziká v rozpočte sme upozorňovali už pri jeho schvaľovaní, pripomína vláde NKÚ

Najvyšší kontrolný úrad pri schvaľovaní štátneho rozpočtu pre rok 2021 upozornil poslancov na riziká. Tie sa prejavili už v priebehu prvého štvrťroka tohto roka.

14.05.2021 10:26
debata

Prebiehajúca pandémia strategický rozpočtový cieľ zmenila a v minulom roku sa deficit štátu dostal na sumu 5,6 miliardy eur, čo je 6,16 percenta HDP. Doterajší vývoj rozpočtu, či rozpočtov kľúčových verejných korporácií, ale aj prognózy renomovaných inštitúcií naznačujú, že deficit verejnej správy môže v závere roku 2021 atakovať hranicu 10 percent. Pritom rozpočet verejnej správy pre rok 2020 počítal so schodkom na úrovni 0,49 % a od roku 2021 sa malo Slovensko dostať medzi krajiny s vyrovnaným hospodárením.

Národní kontrolóri považujú za správne, že poslanci podporili vládu a Slovensko nepristúpilo k realizácii zásadných konsolidačných opatrení. „V kritickom období je dôležité, aby vláda cielenými ekonomickými stimulmi na národnej i regionálnej úrovni podporovala podnikateľské prostredie a prispievala k oživovaniu zdecimovanej ekonomiky“, konštatuje predseda úradu Ľubomír Andrassy.

Podpredseda kontrolného úradu dodáva, že zvýšenie dlhu za posledný rok až na úroveň 61 percent hrubého domáceho produktu je významným rizikom, ktoré môže ohroziť dlhodobo udržateľný rozvoj spoločnosti. „V čase celosvetovej pandémie je vláda povinná aktívne konať a rôznymi stimulmi zmierňovať jej dopady. Ministri i predstavitelia verejných inštitúcií však musia mať stále na zreteli, že národné i európske prostriedky musia byť napriek mimoriadnej situácii použité maximálne účelne a transparentne“, uzatvára Andrassy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #NKÚ #riziká