Ďalšia kríza na obzore? Strana SaS nepodporí skrátené konanie k zmene štátneho rozpočtu

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nemôže súhlasiť so spôsobom, akým sa narába s verejnými financiami. Aj preto nepodporí skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona k štátnemu rozpočtu na tento rok. Denník Pravda o tom informoval hovorca strany SaS Ondrej Šprlák.

13.05.2021 10:09 , aktualizované: 11:33
Richard Sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík.
debata (3)

„Strana SaS je stranou rozpočtovej zodpovednosti. O 3,4 miliardách eur sa nemôže rozhodnúť od pondelka večera do piatka. Máme silný a odborný tím, sme pripravení na poctivú diskusiu, ale nie štýlom, že minister financií je v zahraničí a návrh na skrátené konanie predkladá minister životného prostredia. S takýmto postupom nemôžeme súhlasiť a aj preto poslanci SaS tento návrh nepodporia,“ uviedol v rozprave v NR SR predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Skrátené legislatívne konanie skritizoval aj predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič. „Ako predseda finančného výboru sa ohradzujem voči opakovanej praxi zrýchlených konaní a hlavne voči rozhadzovaniu financií v miliardách eur na často nešpecifikované položky a aktivity.

Okrem zrýchleného konania je pre mňa neakceptovateľný aj spôsob prípravy, nedostatok času na jeho prerokovanie vo výboroch, neexistujúca oponentúra z odborných kruhov NBS, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, v kruhu koaličných partnerov a samozrejme aj v odbornej verejnosti,“ povedal v rozprave predseda finančného výboru Marián Viskupič.

Trvá na tom, aby sme počuli osobné zdôvodnenie ministra financií k dôvodom, prečo máme meniť štátny rozpočet. „Slovensko sa potrebuje držať našich záväzkov opatrného míňania financií, konsolidácie rozpočtového hospodárenia, investovania do reforiem a nie sanovania dier, deficitov a strát,“ dodal Viskupič.

Rozhodne sa v piatok

Parlament by mal o skrátenom legislatívnom konaní k novele štátneho rozpočtu na rok 2021 rozhodnúť v piatok (14. 5.) o 11. hodine. Poslanec a bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v rozprave uviedol, že o rozpočte by sa vôbec nemalo diskutovať v zrýchlenom režime. Považuje za nehoráznosť, že sa „zo dňa na deň“ predloží zvýšenie rozpočtu, ktorý je zákonom roka. Čakal, že dostane odpovede na svoje otázky aj o štruktúre výdavkov. „Nevieme nič o tom, čo idete schvaľovať,“ podotkol.

Viskupič za nešťastné považuje prerokúvanie návrhu v čase neprítomnosti ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Trvá na tom, aby poslanci mohli počuť zdôvodnenie ministra položku po položke a aby aj on mohol počuť výhrady poslancov. Zopakoval, že SaS nepodporí skrátené legislatívne konanie. Vníma však potrebu úpravy rozpočtu v niektorých položkách a pripustil, že deficit sa môže čiastočne zvýšiť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Igor Matovič