Inflácia v apríli vzrástla na 1,6 %, zvýšila sa tretí mesiac po sebe

Inflácia sa na Slovensku zvýšila tretí mesiac po sebe. V apríli boli ceny medziročne vyššie o 1,6 %, pričom v marci to bol rast cien o 1,4 %. Stále však bola dynamika rastu cien podľa Štatistického úradu SR oveľa nižšia ako pred rokom či pred dvoma. V apríli 2020 bola na úrovni 2,1 %. Kým v medziročnom porovnaní ťahali ceny nahor palivá a tabakové výrobky, v medzimesačnom porovnaní to boli najmä vyššie ceny potravín.

13.05.2021 09:12
PNS, stánok, noviny, tlač, tabak, cigarety Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rast medziročnej inflácie bol výsledkom najmä vyšších cien tabakových výrobkov o 16,5 %, čo ovplyvnilo podľa úradu aj celkovú mieru rastu cien v celom odbore alkoholické nápoje a tabak o 8,7 %. Druhou skupinou, ktorá významne ťahala infláciu hore, boli ceny palív a mazadiel o 19,5 % v rámci odboru doprava. Ceny benzínu a nafty rastú intenzívnejšie od začiatku roka, v apríli medziročnú mieru zvýšenia cien ovplyvnil aj fakt, že pred rokom ceny prudšie klesali v dôsledku prvej vlny pandémie.

Vplyv na celkovú úroveň infláciu mali tiež rastúce ceny v rámci odboru rozličné tovary a služby, rástli ceny na osobnú starostlivosť o 2,9 % a tiež finančné služby o 2,1 %. Z iných odborov sme si viac ako pred rokom priplatili aj za predprimárne a primárne vzdelávanie o 7,1 % či za nábytok a bytové zariadenie o 2,6 %. Tieto druhy tovarov a služieb výraznejšie zvýšili ceny v predošlých mesiacoch.

Dva odbory, ktoré predstavujú najvyšší podiel v štruktúre výdavkov slovenských domácností spomedzi sledovaných zložiek spotrebného koša, potraviny a alkoholické nápoje a bývanie a energie, boli medziročne v poklese a tlmili rast medziročnej inflácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #ceny