Matovič mení rozpočet. Rezerva na pandémiu sa zvýši o 2,4 miliardy eur

Pre pandémiu sa mení tohtoročný rozpočet. Hovorí o tom návrh z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý v stredu s pripomienkou schválila vláda. Parlament ho má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

12.05.2021 15:46 , aktualizované: 16:50
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (7)

Rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 rozpočtovaná v kapitole Všeobecná pokladničná správa sa zvyšuje o 2,40 miliardy eur. V pôvodnej verzii rozpočtu sa pre tento rok počíta so sumou 1,04 miliardy eur. Tieto peniaze sú však vyčerpané. Matovičov rezort dôvodí nepriaznivým vývojom v krajine pre pandémiu.

„Deficit verejných financií by mal vzrásť z terajších 7,44 percenta na 9,9 percenta hrubého domáceho produktu,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík. Rast hrubého verejného dlhu sa odhaduje z vlaňajších 60,6 percenta na tohtoročných 64,1 percenta hrubého domáceho produktu, dodal. Obhajuje to i tým, že v zlých časoch treba míňať a v dobrých šetriť. Náprava má prísť cez ústavný zákon o dlhovej brzde, kde by Slovensko malo prejsť na čistý dlh.

„Navýšenie rezervy o 2,4 miliardy už nie je opodstatnené. Zároveň je nutné hľadať rezervy na výdajovej stránke,“ upozorňuje analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Ekonomická situácia Slovenska sa bude podľa analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka v najbližších mesiacoch zlepšovať. „Vláda by na to mala pri schvaľovaní ďalšej pomoci myslieť. Mimo iné sa môže viac zamerať na nástroje vratnej pomoci,“ hovorí. To sú napríklad úvery či záruky za úvery pre podnikateľov. Po zlepšení hospodárskej situácie sa totiž tieto prostriedky automaticky vrátia naspäť do štátnej kasy, dodáva analytik.

Slovensko má kde šetriť

Rozpočtová položka bežných výdajov v posledných rokoch sa značne nafúkla, vysvetľuje Tomčiak – a v rámci nej sa určite dá nájsť i niekoľko stoviek miliónov eur. Pomohlo by i dočasné zmrazenie platov štátnych zamestnancov, myslí si Tomčiak, dole by mal ísť aj ich počet. Stačí to podľa analytika riešiť prirodzenou cestou odchodu do dôchodku a obmedzeného najímania nových zamestnancov.

„Ak Slovensko nezačne významne šetriť na výdajovej strane, tak celkom iste bude nutné zvyšovať dane a odvody,“ upozorňuje Tomčiak. To by negatívne dopadlo predovšetkým na podnikateľov a zamestnancov súkromného sektora, dodáva.

Deficit pôjde hore

„Ide o masívne zvýšenie deficitu verejných financií a následne aj verejného dlhu. Vláda si tým vytvára priestor na rozsiahle kompenzácie osôb aj firiem poškodených pandémiou,“ vysvetľuje riaditeľ spoločnosti INEKO Peter Goliaš.

Pritom vláda plánuje aj ďalšie výdavky, ktoré s pandémiou nesúvisia a neboli plánované v rozpočte, upozorňuje. Ide napríklad dofinancovanie železničných spoločností v celkovej sume 353 milióna eur či ďalších nekrytých výdavkov v celkovej sume 336 milióna eur, kde spadá napríklad dofinancovanie správy väzníc či odchodného v policajnom zbore.

„Efektívnosť týchto opatrení je otázna. Do budúcnosti je dôležité, aby nedošlo k trvalému zvyšovaniu výdavkov, ale aby boli tieto opatrenia jednorazovo realizované len v tomto roku,“ hovorí Goliaš. Inak by došlo k ďalšiemu zhoršeniu udržateľnosti verejných financií, ktoré sú už aj tak v pásme vysokého rizika, dodáva.

Hrozia vraj značné škody

Návrh má prejsť parlamentom v skrátenom režime. Ministerstvo financií dôvodí hrozbou značných hospodárskych škôd. „Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z aktuálnej situácie spôsobenej pandémiou COVID-19, ktorá si vyžaduje okamžité účinné riešenia zamerané na zmiernenie dôsledkov pandémie,“ vysvetľuje v predkladacej správe.

Zároveň sa rozpočtujú výdavky na zabezpečenie ďalších opatrení v celkovej sume 984,1 milióna eur. Tie majú slúžiť na čerpanie prostriedkov v súvislosti s Plánom obnovy a odolnosti. Viac má ísť i na železnice.

Do rozpočtu sa dopĺňa i možnosť prostredníctvom Európskeho nástroja dočasnej podpory na zmiernenie rizík nezamestnanosti prevziať rámcový úver od Európskej únie. A to na účely financovania výdavkov rozpočtovaných v štátnom rozpočte v rámci jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu kumulatívne do výšky jednej miliardy eur.

Uznesením vlády sa navrhuje schváliť doplnenie zdrojov štátnych finančných aktív do sumy 500 miliónov eur na zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre poskytovateľov finančnej pomoci na udržanie zamestnanosti.

Čo sa mení v rozpočte na rok 2021

  • Rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 rozpočtovaná v kapitole Všeobecná pokladničná správa sa zvyšuje o 2,40 miliar­dy eur.
  • Zároveň sa rozpočtujú výdavky na zabezpečenie ďalších opatrení v celkovej sume 984,1 milióna eur v súvislosti s plánom obnovy.
  • Do rozpočtu sa dopĺňa i možnosť prostredníctvom Európskeho nástroja dočasnej podpory na zmiernenie rizík nezamestnanosti prevziať rámcový úver od Európskej únie. A to na účely financovania výdavkov rozpočtovaných v štátnom rozpočte v rámci jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu kumulatívne do výšky jednej miliardy eur.
  • Uznesením vlády sa navrhuje schváliť doplnenie zdrojov štátnych finančných aktív v roku 2021 do sumy 500 miliónov eur na zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre poskytovateľov finančnej pomoci na udržanie zamestnanosti.
  • Na splatenie nesplatenej časti základného imania MH Invest, s. r. o. sa dopĺňajú zdroje štátnych finančných aktív z výdavkov štátneho rozpočtu v sume 120,1 milióna eur.

ZDROJ: Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o štátnom rozpočte na rok 2021

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #pandémia #rozpočet vláda