Mičovského vysvetlenie spornej dotácie Transparency International Slovensko nepresvedčilo

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský musel v utorok vysvetľovať okolnosti dotácie vo výške 20 000 eur, ktorú podpísal pre svojho poradcu Michala Bizoňa. Rozptýliť pochybnosti o konflikte záujmov sa mu podľa Transparency International Slovensko (TIS) nepodarilo. A to ani napriek tomu, že dotácia mala byť určená na bohumilý zámer vzdelávania detí o včelárstve a združenie peniaze pre pandémiu napokon vrátilo.

12.05.2021 10:48
Ján Mičovský Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský
debata (2)

„Ak zmluvu o poskytnutí dotácie podpisuje na jednej strane minister a na druhej strane jeho poradca ako zástupca občianskeho združenia, je to podľa nás možné považovať za konflikt záujmov. A to aj napriek tomu, že úspešné žiadosti posudzovala komisia a združenie napokon dotáciu vrátilo," uviedla v stredu Transparency International Slovensko na sociálnej sieti. Alternatívu, že združenie vedené poradcom ministra bolo vo výzve zvýhodnené, alebo že za svoj projekt lobovalo, totiž nemožno vylúčiť, dodáva. Práve to podľa oragnizácie negatívne vplýva na dôveryhodnosť celej dotačnej schémy.

Ministerstvá by takýmto potenciálnym konfliktom záujmov mali predchádzať už v zásadách prideľovania dotácií, tvrdí Transparency International Slovensko. Zodpovednosť je ale aj na strane žiadateľov. „Ak niekto pôsobí ako poradca ministra, nebude sa so svojim občianskym združením v rovnakom čase uchádzať o dotácie od štátu a už tobôž nie o dotácie v rezorte, kde sám ako poradca ministra pôsobí,“ vysvetľuje Transparency International Slovensko.

O spornej dotácii vo výške 20-tisíc eur informovala v utorok hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas Patrícia Medveď Macíková. Strana tiež vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby ministra odvolal. V neprospech ministra hovorí podľa Hlasu i fakt, že dotáciu pre svojho poradcu vlastnoručne podpísal. Dokazuje to podľa strany Hlas i zmluva v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Má ísť o nevratnú dotáciu, ktorú ministerstvo schválilo už v novembri. So zverejnením však čakalo do poslednej možnej chvíle – v registri sa objavila až 17. decembra 2020.

Agrorezort obvinenie odmieta. Dotáciu dostalo združenie ministrovho poradcu Michala Bizoňa na základe zverejnenej výzvy. „Strana Hlas by si mala najskôr overiť fakty a až tak organizovať brífing. Platí tu zrejme známe, podľa seba súdim teba,“ uviedol hovorca agrorezortu Daniel Hrežík. Dotácia nebola určená pre Mičovského poradcu, ale pre občianske združenie Včelársky ekologický spolok. A to na projekt vzdelávania „Úle na Trenčianskom hrade“. Stalo sa tak na základe výzvy zverejnenej ministerstvom ešte 4. augusta 2020, dodal Hrežík. Úle sa však podľa neho podarilo občianskemu združeniu umiestniť a vybudovať na základe vlastných aj sponzorských príspevkov.

Následne združenie plánovalo v rámci dotácie realizovať ešte ďalšie vzdelávacie akcie, ktoré sa však pre obmedzenia súvisiace s pandémiou nepodarilo zorganizovať. Združenie preto vrátilo celú dotáciu ešte začiatkom apríla späť na ministerstvo pôdohospodárstva, potvrdil Hrežík. „Ministerstvo aj Občianske združenie postupovali transparentne, čestne a bez pokusu o ponechanie si finančných príspevkov,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #Transparency International #Ján Mičovský