Pred dovolenkou si dajte pozor: Chorvátsko neuznáva bežné slovenské testy formou SMS

Chorvátske Ministerstvo vnútra neuznáva výsledok testu formou SMS alebo samo testy. Na svojich stránkach však uvádza náležitosti, ktoré by malo obsahovať Potvrdenie o antigénnom teste.

12.05.2021 08:39
Chorvátsko, pláž Foto: ,
Povolené rýchle antigénne testy sú uvedené v Spoločnom zozname rýchlych antigénnych testov uznávaných členskými štátmi Európskej únie, zverejnenom Európskou komisiou.
debata (10)

Ak boli výsledky antigénneho testu vykonané v zahraničí, musí byť na potvrdení viditeľný výrobca a / alebo obchodný názov testu a test musí byť vystavený zdravotníckym zariadením / laboratóriom a podpísaný / potvrdený lekárom. Pokiaľ nebude spĺňať hore uvedené náležitosti, nebude test pri vstupe do Chorvátskej republiky považovaný za dôveryhodný.

Povolené rýchle antigénne testy sú uvedené v Spoločnom zozname rýchlych antigénnych testov uznávaných členskými štátmi Európskej únie, zverejnenom Európskou komisiou. Okrem testov zo spoločného zoznamu rýchlych antigénnych testov uznávaných členskými štátmi Európskej únie je uznateľný aj SARS-COV-2 ANTIGÉN TEST KIT od čínskeho výrobcu Shenzhen ULTRA – DIAGNOSTIC BIOTEC Co., ktorý nie je na zozname schválených testov od Európskej komisie.

Ministerstvo zároveň odporúča, aby sa cestujúci pred testovaním informovali, či dané testovacie miesto alebo laboratórium vykonáva vyššie schválené testy a či vydávajú Potvrdenie o antigénnom teste na cestu do zahraničia v angličtine, alebo dvojjazyčné slovensko-anglické.

Zároveň sa menia aj podmienky karantény. Osoby, ktoré do Chorvátska vstúpia na základe predloženia negatívneho antigénneho testu, sa už nemusia po desiatich dňoch od vykonaného testu znovu testovať v Chorvátsku. Táto povinnosť bola zrušená.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #koronavírus #karanténa