Terasy gastrosektoru nepomôžu. Reštaurácie zachráni len viac hostí

Len zlomok tržieb – presnejšie 15 percent, prinesie otvorená terasa. Záchranu reštauráciám, čo bojujú o prežitie, tak neprinesú. Trápi ich totiž i pokles návštevnosti – tá totiž klesla o 75 percent vo vyše dvoch tretinách podnikov.

11.05.2021 15:52
debata (5)
VIDEO: Terasy gastrosektor nespasia. Gastronómia je v zúfalom stave. Pozrite si, čo hovorí prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
Video

Do normálu by sa situácia v gastrosektore mohla vrátiť až v roku 2024, odhaduje prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Aj to len za predpokladu, že opatrenia pre cestovný ruch a gastro prevádzky sa nebudú sprísňovať.

Leto bude kľúčové

„V našom odbore pracuje viac ako 100 000 zames­tnancov a každý piaty je od neho pracovne závislý. Bez pomoci štátu im hrozí strata zamestnania,“ hovorí Artz. Až 90 percent gastroprevádzok je v zlej finančnej situácií, tvrdí. O prácu tak môže prísť až 10-tisíc ľudí. Až 60 percent prevádzok to bez pomoci nezvládne a bude musieť skončiť.

Pre reštaurácie je podstatný návrat ľudí do podnikov. „Pre príjmy v cestovnom ruchu je kľúčová letná sezóna, a preto je potrebné urobiť všetko pre to, aby podnikatelia mali možnosť poskytovať svoje služby a neohroziť pritom svoje ani verejné zdravie,“ dodal Artz.

Terasy pritom môže otvoriť len 40 percent reštaurácií. Ostatné čakajú na otvorenie interiérov. I preto je podľa Artza dôležitý program dlhodobej pomoci. Mal by obsahovať i zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) a predĺženie splátok odvodov, dodáva. „Akákoľvek pomoc je vítaná, i zníženie DPH pre gastro sektor aspoň dočasne,“ hovorí Artz.

Z kuchárov automechanici

Artz poukazuje aj na fakt, že viacerí ľudia, ktorí podnikali v gastropriemysle, boli nútení zmeniť povolanie či úplne skončiť s podnikaním. A to z dôvodu nízkych príjmov. „Nedokázali jednoducho financovať svoje prevádzky,“ upozorňuje Artz. Zamestnali sa v doručovacích organizáciách, ako šoféri, taxikári, otvorili si street foody, našli si brigádu a využili každú jednu možnosť zárobku, aby kritické obdobie finančne zvládli, dodal.

Sú aj podniky, ktoré svoj boj už vzdali, no viaceré sú na pokraji bankrotu. „Na základe našich skúseností z iných kríz v rôznych krajinách vieme, že najväčšia vlna bankrotov prichádza po otvorení trhu,” hovorí Karoly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry Slovensko. Podnikom chce pomôcť i veľkoobchod METRO. Pre zákazníkov pripravil balíček, ktorý im má uľahčiť opätovný rozbeh. Ide nielen o predĺženie splatnosti faktúr – a to o dva mesiace, ale i o možnosť financovania vonkajšieho nábytku a potrieb na grilovanie do konca leta.

VIDEO: Gastrosektor by zníženú DPH vrelo privítal.
Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #terasy #gastro sektor