Potravinári vyzývajú poslancov: Nepodporte novelu zákona o neprimeraných podmienkach

Zákon má chrániť potravinárov. No zmena zákona o neprimeraných podmienkach, ktorú má parlament prerokovať už túto stredu, to podľa poľnohospodárov a potravinárov nespĺňa. Vyzývajú preto poslancov, aby novelu nepodporili. Ich apel tiež smeruje aj na rezortného ministra Jána Mičovského (OĽaNO), od ktorého očakávajú, že sa ich zastane.

11.05.2021 10:00 , aktualizované: 10:50
debata (1)

O výhradách informoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay a predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár.

„Zákon je pre slovenských potravinárov dobrý a nie sme v pohode s tým, aby sa v ňom menili základné veci,“ hovorí Macho. Podľa neho je problémom aj to, že doteraz nie sú známe všetky pozmeňovacie návrhy a nie je na nich ani zhoda na koaličnej rade. Novela by sa preto mala stiahnuť z parlamentu a ak má dôjsť k zmenám kvôli potrebe transpozície európskej smernice, mala by tomu predchádzať niekoľkomesačná diskusia. „Ak by zákon schválili, nebudeme mať priestor na to, aby sme niečo zmenili. Čo máme robiť, stáť pred parlamentom a vykrikovať?“ dodáva.

Poľnohospodári a potravinári tvrdia, že novela zníži ich ochranu voči nekalým praktikám obchodníkov. Upozorňujú na štyri sporné ustanovenia – a to je predĺženie splatnosti faktúr, zákaz predaja potravín pod nákupnú cenu, logistický bonus či ponechanie povinnosti vyúčtovania predajných akcií. Problematické je i prípadné zvýšenie cien pre vyššie náklady na recykláciu. Výrobcovia potravín sa tak obávajú ďalšieho tlaku na dodávateľské ceny. Konkrétne znenie novely však nepoznajú, a aj preto sa obávajú, čo sa nakoniec do reformy dostane, a či šéf agrorezortu bude schopný zmeny zvrátiť. „Vnímame to ako zlyhanie nášho rezortného ministra pri komunikácii so zákonodarným orgánom, samosprávnymi organizáciami a áno, aj v komunikácii v rámci koalície,“ dodal Macho.

Ani po štyroch pracovných rokovaniach nedošlo podľa Poturnaya ku zblíženiu rozdielnych stanovísk dodávateľov a odberateľov k zásadným otázkam, ako sú splatnosti faktúr, logistický bonus či predajné akcie. „Potravinári v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch stále ťahajú za kratší koniec a akékoľvek úľavy v prospech obchodu túto situáciu ešte zhoršia,“ hovorí.

Proti sú i pekári

Zmien sa obáva i Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorý v pondelok v otvorenom liste tiež vyzval poslancov, aby novelu nepodporili. Pekári tvrdia, že pre sektor by mali navrhované zmeny zákona katastrofálne následky. Na splatenie výrobných nákladov by si tak pekári museli požičiavať z bánk. Novela a predložený pozmeňovací návrh Jaroslava Karahutu (Sme rodina) totiž napríklad predlžuje lehotu splatnosti pekárov o polovicu z 15 na viac ako 30 dní. Pre ostatných výrobcov potravín navrhuje zmeniť to, že splatnosť nebude počítaná od momentu dodania tovaru, ale až odo dňa doručenia faktúry.

„Zmena rozhodne nie je v záujme slovenských spotrebiteľov, ani slovenských výrobcov potravín, ani v záujme zvýšenia potravinovej sebestačnosti Slovenska. V prospech koho záujmov by takto mali poslanci tento zákona meniť,“ pýtajú sa slovenskí pekári, cukrári a cestovinári v liste poslancom.

Obchodníci zmeny bránia

Proti týmto tvrdeniam sa však ostro ohradili obchodníci. Naopak podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martina Krajčoviča sú protiprávne súčasné znenia niektorých neprimeraných podmienok. „Platia snáď pekári svojim dodávateľom múky a iných surovín bez faktúry? Určite nie, preto nerozumieme, prečo by mali obchodníci platiť dodávateľom bez doručenej faktúry,“ povedal pre agentúru TASR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinári #Karahuta #zákon o neprimeraných podmienkach