Zľava na zájazd pre zaočkovaných?

Špeciálnu akciu ponúka pre ľudí po očkovaní cestovná kancelária Bubo. Dovolenka ich vyjde o 15 percent lacnejšie. „Nesegregujeme ani nediskriminujeme. Sme otvorení všetkým, ale chceme očkovanie podporiť - priamo a verejne,“ bráni krok cestovnej kancelárie Bubo Jozef Zelizňák. Dodáva, že zľavu už využilo viacero ľudí.

11.05.2021 18:00
dovolenka, leto, more, rúško, ochrana,... Foto:
Zľava 15 percent v cestovnej kancelárii Bubo platí na všetky zájazdy s odchodom od 1. júla pre ľudí zaočkovaných akoukoľvek vakcínou registrovanou v Európskej únii.
debata (5)

Zdá sa však, že cestovka zostane v akcii pre zaočkovaných jediná. Viaceré sa pre denník Pravda vyjadrili, že podobný krok v pláne nemajú. Niektoré považujú podobný krok za znevýhodňujúci voči tým, čo ešte termín na očkovanie nemajú.

Cestovanie bez rozdielu

Fórum cestovného ruchu SR zastáva myšlienku nediskriminačného a rovnocenného prístupu ku všetkým klientom. A to bez ohľadu na očkovací status. Očkovanie na koronavírus je dobrovoľné, a nie povinné, upozorňuje predsedníčka fóra Zuzana Ballaschová. „Z tohto dôvodu vnímame aj nedávnu kampaň istej cestovnej kancelárie, v ktorej ponúka zľavy zaočkovaným klientom, ako nebezpečný precedens,“ hovorí. Okrem toho i samotní klienti cestovky Bubo reagovali na jej kampaň na sociálnej sieti prevažne negatívne až nahnevane, dodáva Ballaschová.

„Nevidíme dôvod, prečo by mali mať zaočkovaní klienti špeciálne zľavy,“ hovorí Tibor Bajaník, riaditeľ cestovnej kancelárie FIFO. Do zahraničia totiž bude môcť po uvoľnení zákazu cestovania vycestovať každý – teda nielen zaočkovaní. No aj tí, ktorí prekonali COVID-19 za posledných šesť mesiacov, a tiež klienti, ktorí budú mať negatívny PCR test. Pritom v mnohých krajinách bude stačiť aj negatívny antigénový test, dodáva Bajaník.

Podobne je to aj v cestovnej kancelárii Satur. „Všetky akcie, ktoré aktuálne máme, platia v rovnakej výške pre všetkých klientov, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní,“ hovorí jej generálna riaditeľka Norika Fedorová.

Očkovacia akcia

Zľava 15 percent v cestovnej kancelárii Bubo platí na všetky zájazdy s odchodom od 1. júla pre ľudí zaočkovaných akoukoľvek vakcínou registrovanou v Európskej únii. Na uplatnenie zľavy na zájazd stačí vložiť kód s názvom Sloboda, potvrdil Zelizňák. „Slovensko bude mať veľký problém, ak sa zaočkuje málo ľudí,“ vysvetľuje krok cestovky.

Cestovka preto vyzýva, aby sa k nej pridali aj iné zodpovedné firmy. „Chceme, aby naši klienti prichádzali do krajín, ktorých obyvatelia nemajú také šťastie na dostupnosť vakcín, zdraví a nešírili tam nákazu,“ vysvetľuje Zelizňák. No dôvodom je i to, že veľmi veľa krajín vo svete umožňuje vstup zaočkovaným bez potreby testov či karantény. A tým by sa podľa Zelizňáka cestovanie zjednodušilo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #cestovná kancelária #očkovanie #pandémia