Plánujete letnú dovolenku? Zrušenie zákazu cestovania príde pravdepodobne skôr

More, slnko, pláž... Azda viac ako ktorýkoľvek rok doteraz ľudia čakajú na leto. Tohtoročná letná sezóna sa zatiaľ poriadne nerozbehla. Viacerí s nákupom dovolenky v zahraničí váhajú – stále totiž platí zákaz vycestovania na dovolenku. A to nateraz až do 28. mája.

11.05.2021 06:00
debata (19)

K uvoľneniu zákazu by pre lepšie pandemické čísla mohlo prísť už tento týždeň. Presný dátum ale nie je známy. Naznačil to nielen štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus, ale i hlavný hygienik Ján Mikas. Posledné slovo bude mať pandemická komisia.

Financie a vzdelávanie Dávame do pozornosti Už 12. 5. nájdete v denníku Pravda prílohu Financie a mimoriadnu prílohu Vzdelávanie

„Epidemiológovia sa nastavením cestovateľskej stratégie počas dovolenkovej sezóny zaoberajú už dlhšie,“ potvrdila pre denník Pravda hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Aktuálne podľa nej intenzívne pracujú na cestovateľskom semafore. Ten by mal podobne ako vlani určiť rizikovosť tej-ktorej krajiny. Pôjde nielen o posúdenie epidemiologickej situácie, ale i výskyt nových variantov pandemického vírusu, vysvetľuje Račková.

Od pondelka sa uvoľnili pravidlá pre cestovanie do Česka. Na vstup do krajiny treba stále test, no karanténa po návrate sa ruší. Povinné je akurát dvojtýždňové nosenie respirátora a vyplnenie príjazdového dotazníka, informovalo ministerstvo zahraničia. „Na českej cestovateľskej mape sme po novom oranžoví, to znamená, že z okolitých štátov nás Česi ako jediných zaradili medzi krajiny so stredným rizikom nákazy,“ zdôvodnil zmeny Klus. Dodal, že verí v ďalšie uvoľnenie opatrení od polovice mája.

„Ľudia sú unavení z opatrení, ktoré im neumožňovali pohyb a cestovanie,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Vláda by sa mala preto jasne vyjadriť už v nasledujúcich dňoch – a to nielen k zrušeniu zákazu cestovania na dovolenku, ale i k podmienkam po návrate, upozorňuje Ballaschová. „Viac než obavy z ochorenia prevládajú obavy zo stále nejasných a meniacich sa podmienok návratu na Slovensko,“ hovorí.

Letná sezóna bude tak či tak iná. „Tento rok určite nebol v znamení first moment ponúk a objednávok,“ hovorí Ballaschová. Cestovné kancelárie sa po dohode s klientmi snažia o realizáciu odložených a náhradných zájazdov z roku 2020, dodáva. Záujem bude najmä o bližšie lokality, prípadne o zájazdy, ktoré sa dajú plánovať flexibilne. No i o destinácie, ktoré sú dostupné vlastnou dopravou či pravidelnými linkami zo Slovenska.

Pomohlo uvoľňovanie opatrení

„Záujem o zahraničné zájazdy sa výrazne zvýšil od konca apríla,“ hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie FIFO Tibor Bajaník. Za jediný týždeň vyskočil záujem až o pätinu, dodal. Ľudí láka cestovka aj na 50-eurové zálohové platby a nízky poplatok za stornovanie.

Priaznivý vývoj epidemiologickej situácie potiahol počet predaných dovolenkových zájazdov i v cestovnej kancelárii Hydrotour. „Každým dňom zaznamenávame rastúci záujem našich klientov absolvovať tohtoročnú letnú dovolenku,“ hovorí jej obchodný riaditeľ Tomáš Lazarov.

„V porovnaní s minulým rokom je predaj dovoleniek v tomto čase vyšší,“ hovorí Norika Fedorová, riaditeľka CK Saturn. Záujem o jednotlivé krajiny je podľa nej približne rovnaký. Oživenie prišlo až s uvoľňovaním opatrení, dodáva Fedorová.

Podľa Jozefa Zelizňáka z cestovnej kancelárie BUBO čaká väčšina ľudí na ďalšie kroky týkajúce sa uvoľňovania opatrení. „Rozhodnutia vlády zneistili aj zodpovedných dovolenkárov,“ hovorí. Na mysli má práve zákaz cestovania za dovolenkou do cudziny.

Vedie Európa

Hoci na začiatku roka dominovala exotika, zdá sa, že leto bude v znamení európskych pláží. „Momentálne sa záujem presúva na leto v Európe, kde je takpovediac na špici Španielsko, ďalej rastú destinácie ako napríklad Malta, Grécko či Taliansko,“ hovorí Patrik Vas, strategický manažér portálu Pelikan.sk. Z cestovateľského dotazníka portálu vyplýva, že až 95 percent opýtaných má v pláne v tomto roku cestovať. Pričom 82 percent z nich za rekreáciou.

Pandémia spôsobila aj zmenu v čase kúpy zájazdov a leteniek. A to najmä z dôvodu meniacich sa opatrení v jednotlivých krajinách. Na rozdiel od minulých rokov ľudia menej plánujú a na rozhodnutie o dovolenke si nechávajú menej času. Teraz je to už okolo dvoch mesiacov, informuje Vas. Zavážila však podľa neho i blízkosť leta a vidina jednotných pravidiel pre úniu v podobe Covid certifikátu.

Ten rok nepraje predpredaju

Na rozdiel od iných rokov klesol teraz záujem o first moment zájazdy. Čiastočne za to môže zatvorenie prevádzok cestovných kancelárií, čiastočne obavy z vývoja pandémie. „First moment ponuku využilo približne 15 percent plánovaného počtu klientov, pričom náš plán na rok 2021 sa pohybuje na úrovni okolo 25 percent normálu,“ hovorí Bajaník. Očakáva preto vyšší nárast predaja v čase, keď sa zrušia reštriktívne opatrenia vycestovania za rekreáciou.

Iné to bude i s last minute zájazdmi. Už teraz sa zdá, že práve o dovolenky na poslednú chvíľu bude väčší záujem. S výraznými zľavami však podľa Bajaníka rátať netreba. „Pri kontrahovaní kapacít sme boli obozretní a zazmluvnili sme ich podstatne menej,“ hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie FIFO. Tá má last minute ponuky už od začiatku mája zverejnené.

Aké bude leto na Slovensku?

Hoci mnohí sa nevedia dočkať mora, nájdu sa i takí, čo zostanú verní domovine rovnako ako vlani. „O dovolenku na Slovensku bude určite tiež záujem, či už ako o náhradu dovolenky v zahraničí, alebo o víkendové pobyty,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR. Zaváži najmä jednoduchšia organizácia či väčšia flexibilnosť, dodáva. V hľadáčiku budú najmä miesta, kde nie je veľká koncentrácia ľudí.

Domáce dovolenky dostanú naozaj tvrdú konkurenciu až v čase zrušenia zákazu vycestovania a povinnej karantény, myslí si riaditeľ cestovnej kancelárie FIFO Tibor Bajaník. Dopyt po dovolenke pri mori vtedy totiž zákonite porastie. „Nevylučuje to však zvýšený dopyt po dovolenkách na Slovensku, pretože prímorské kontrahované kapacity cestovných kancelárií sú v roku 2021 len zlomkom štandardného stavu,“ hovorí Bajaník.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie #cestovný ruch