Inovátori píšu Hegerovi: Milióny z únie bez zmien vo verejnom obstarávaní nemajú zmysel

Výnimočné projekty, ktoré získali európsku známku excelentnosti za kvalitu Seal of Excellence, sa môžu uchádzať o podporu z eurofondov. Týmito slovami ministerstvo hospodárstva minulý týždeň oznámilo, že sa slovenskí inovátori konečne dostanú k peniazom z eurofondov, ktoré pre nich hľadalo už od leta.

10.05.2021 18:00
vedec, veda Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vyše 25 miliónov eur z operačného programu Integrovaná infraštruktúra však inovátorom bude na nič, ak sa nevyrieši pálčivejší problém. A to príliš zložité verejné obstarávanie nad rámec európskych regúl – takzvaný goldplating. Tu však akoby kompetentní už nejaký ten mesiac nechápali, že celú vec treba riešiť rýchlo.

„Dá sa to prirovnať k tomu, že by mal dodávateľ diaľnice, ktorý vyhrá verejnú súťaž na jej výstavbu, opätovne verejne obstarávať svojich subdodávateľov, čo nemusí,“ hovorí Dušan Statelov, CEO spoločnosti MainData, ktorá je jednou z dotknutých firiem. Podľa súčasného znenia zákona musia totiž inovátorské firmy vopred plánovať svoje nákupy, aby vôbec stihli získať potrebné zariadenia a služby včas. To je však v ich pracovnom prostredí nereálne. Často sa totiž práve počas vývoja vyskytnú neočakávané výstupy, na ktoré treba okamžite reagovať, či už nákupom, alebo objednaním služieb. Navyše, situáciu komplikuje aj povinné zverejňovanie niektorých informácií. To totiž znamená vyzradenie dôležitého know-how konkurencii v tvrdom boji o prvenstvo. „Goldplating, ktorého svedkami sme na Slovensku, je gólom do vlastnej bránky a nadbytočnou administratívou a časovým oneskorením znižuje konkurencieschop­nosť slovenských projektov voči svetu,“ dodáva Statelov.

Kedy konečne príde novela?

Inovátorom tak neostáva nič iné, ako čakať na veľkú reformu verejného obstarávania, ktorá by sa podľa rezortu hospodárstva mala už čoskoro objaviť v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Čo však znamená „čoskoro“? Podľa ministerstva investícií, ktoré inovátorom sľubovalo finančné prostriedky ako prvé, a to z fondu ReactEu, je jej schválenie vládou a parlamentom reálne až koncom tohto roka s účinnosťou začiatkom toho budúceho. Tak to predpokladá aj Plán obnovy a odolnosti, ktorého finálna verzia zahŕňa aj spomínanú novelu. „Gestorom tejto reformy je Úrad vlády v rámci kompetencií podpredsedu vlády Štefana Holého,“ povedal Andrej Ďuríček, poverený riadením odboru komunikácie na ministerstve investícií.

Bude mať však novela, ktorá je ešte len v procese tvorby, v tomto smere vôbec nejaký efekt? Hlavne ak vezmeme do úvahy, že inovátorské projekty treba uzavrieť už do konca roka 2023, keďže ich financovanie spadá ešte pod staré programové obdobie. Peniaze pritom môžu získať firmy, ktoré v roku 2018 získali známku excelentnosti v rámci programu Horizont 2020 a zároveň z tohto programu neboli priamo podporené. V súčasnosti túto podmienku spĺňa 18 podnikateľov.

List Hegerovi

Trinásť z nich sa však pre doteraz nevyriešený problém obrátilo listom priamo na premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). Od neho žiadajú, aby vláda konala a novelu prijala v skrátenom legislatívnom konaní. „Vyzývame premiéra, aby sa v čo najkratšom čase zasadil o vyriešenie problému s verejným obstarávaním v oblasti vedy, výskumu a inovácií. Slovenskí výskumníci a inovátori potrebujú podmienky, ktoré im umožnia robiť vedu, výskum a inovácie v reálnom čase. To zatiaľ na Slovensku, na rozdiel od vyspelých zahraničných krajín, nie je možné," píšu iniciátori v liste. Ich hlavná obava pritom pramení práve z nedostatku času, aj zo sily konkurencie. „Nemôžeme si dovoliť byť v neustálom procese verejného obstarávania. Kým sa vyhodnotí, môže inovačný potenciál projektu vypršať. S novinkou na trh príde niekto iný,“ dodávajú.

inovátor, vedec Čítajte viac Inovátorov ničí verejné obstarávanie. Zmenu treba rýchlo

Problém krkolomného obstarávania, ktoré môže nakoniec zmariť celú úspešnosť výzvy, vníma aj právnik advokátskej kancelárie Grand Oak Marek Šmid. „Výzva ma viacero spôsobov čerpania financií, takže k samotnému získaniu môže dôjsť aj skôr, po podpise zmluvy na dotáciu. Problémom je skôr, kedy budú môcť dané financie využiť. To je totiž podmienené procesom verejného obstarávania,“ hovorí. To, či vláda nakoniec apel inovátorov vezme do úvahy, známe nie je. Denník Pravda sa s otázkou, či vec bude riešiť sám premiér, obrátil aj na Úrad vlády. Ten však zatiaľ neodpovedal.

Zemanovej návrh nič nevyriešil

Celú vec pritom mohol vyriešiť už návrh novely zákona z dielne poslankyne a predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej, ktorý sa vo vláde a v parlamente riešil ešte v marci. „Snažili sme sa predkladateľom poslaneckej novely zákona o verejnom obstarávaní vysvetliť, že pre projekty výskumu a inovácií, ktoré raz prešli verejným obstarávaním, je ďalšie verejné obstarávanie subdodávateľov nadbytočným procesom, ktoré by hospodárske subjekty nemali mať povinnosť robiť,“ hovorí Statelov.

Znenie návrhu však nakoniec do celej veci vnieslo len kozmetickú úpravu a aj po početných apeloch zo strany médií aj samotných inovátorov k väčším úpravám nakoniec nedošlo. „Očakávalo sa, že novela prinesie odstránenie povinnosti dotovaných subjektov obstarávať v oblasti výskumu, vývoja a inovácií. Namiesto toho len inak sformulovala už existujúcu výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní,“ hovorí Šmid. Problém si uvedomuje aj rezort hospodárstva, ktorý s inovátormi pravidelne a podrobne komunikoval. S rýchlym a vecným riešením však nakoniec neprišiel.

Zuzana Čaputová. Čítajte viac Prezidentka upozornila Sulíka a Remišovú na eurofondy pre inovátorov

„Ak chceme byt prví a vyvážať naše inovácie do sveta, musíme odstrániť všetky prekážky a zamerať kontrolu tam, kde nebrzdí. Nie nabudúce. Dnes. Nekonaním v prípade verejného obstarávania, o ktorom hovoríme už od leta, posunuli celý problém na plecia slovenských inovátorov. A našou úlohou je, aby sme tu vybudovali firmy typu Facebook, Google, Amazon? V týchto podmienkach to, žiaľ, nevieme urobiť,“ hovorí Jana Malečková z projektu Everifin. Ten spája bankové účty, umožňuje digitálnu fakturáciu a okamžité platby. „Vznikne ešte veľa strategických dokumentov typu plán obnovy, v ktorých sa budú autori zamýšľať, ako prilákať talenty späť na Slovensko. Vláda má teraz možnosť ukázať, že svoje ciele vie v praxi aj realizovať,“ dodáva.

Rezort hospodárstva však oponuje tým, že väčšia zmena si vyžaduje širšiu diskusiu. „Súhlasíme s tvrdením, že novela nerieši goldplating v plnej miere. Vzhľadom na závažnosť témy však je potrebné väčšie zmeny riešiť komplexne po odbornej diskusii,“ povedala hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #goldplating #seal of excellence