Úverové prázdniny sa pre väčšinu ľudí skončili začiatkom roka. Zvládajú splácať?

V januári a februári expirovala väčšina odkladov splátok úverov, no ukončenie moratória na splátky nemalo zásadný vplyv na nárast objemu nesplácaných pôžičiek.

09.05.2021 14:27
debata

Úvery sú však štandardne klasifikované ako zlyhané až po troch mesiacoch nesplácania. Až najbližšie obdobie tak podľa analytikov VÚB banky ukáže presné dopady pandemickej krízy a odkladu splátok. Doteraz vytvorené opravné položky bánk však zatiaľ štedro prevyšujú objem reálnych úverových zlyhaní a v úvode roka 2021 tak dokonca mohli aj mierne poklesnúť.

úver, splátka Čítajte viac Odklad splátok bez „čierneho“ zápisu sa končí. Bude pre ľudí ťažšie získať úver?

V sektore domácností sa problémy so splácaním po ukončení odkladu objavujú približne pri 4,2 percenta úverov na bývanie a 13,9 percenta spotrebiteľských úverov, zhodnotila Národná banka Slovenska v apríli vo zverejnenom makroprudenciálnom komentári. To približne zodpovedá zisteniam prieskumov centrálnej banky v roku 2020.

Zároveň to podľa analytikov VÚB banky potvrdzuje, že úvery na spotrebu s citeľne vyššími úrokovými sadzbami sú aj oveľa rizikovejšie ako hypotéky zaručené nehnuteľnosťou. Podobný podiel zlyhaných úverov ako u domácností je možné pozorovať aj v sektore firiem, kde je v omeškaní alebo zlyhaní 4,5 percenta z odložených pôžičiek.

Avšak pri odkladoch ukončených v poslednom období Národná banka Slovenska pozoruje horšiu kreditnú kvalitu v porovnaní s odkladmi skončenými už skôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #úvery #odklad splátok