5 správ alebo ako chce Matovič zvýšiť pôrodnosť a zatočiť so živnostníkmi

Vyššie prídavky na deti majú zachrániť klesajúcu pôrodnosť. (Alebo aj nie?) Hrozí nám tu totiž podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) katastrofa – na slovenských dôchodcov nebude mať kto robiť. Jednoducho sa podľa neho rodí primálo detí. Preto prišiel s riešením. Jedným ťahom pridá na prídavkoch i potrestá zlých živnostníkov, čo platia menej ako dobrí zamestnanci. Zjednotiť sa majú i dane a odvody.

09.05.2021 12:00
debata (21)

Spiatočnícke? Vo svete, kde sa počet ľudí ráta v miliardách a stále viac sa skloňuje klimatická kríza, je dosť krátkozraké spoliehať sa na to, že pre pár stoviek sa niekto rozhodne mať i dieťa či dve viac.

Okrem toho viac pôjde do pracujúcich rodín. Nemalo by sa však skôr myslieť na deti, čo zo systému akosi vypadávajú? A to len preto, že ich rodičia – nie vždy dobrovoľne, nepracujú. Rovnako ako pri spornom rodičovskom bonuse z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) i tu majú na peniaze navyše len „dobré“ rodiny. Rozumej pracujúce.

Je svet naozaj taký čiernobiely? Nie, nie je. To len na Slovensku stále akosi viac fungujú prvoplánové vyhlásenia ako dlhodobé stratégie. Lebo – ako sa nechal počuť, i samotný Matovič vychádza z predpokladu, že „migrantov nechceme“. Nuž pri globálnejšom pohľade je však nad slnko jasnejšie, že práve toto je cesta. Otvoriť krajinu pre ľudí, čo by chceli a mali záujem u nás žiť, pracovať a áno platiť dane. (A teda i dôchodky.)

Žiaľ, zdá sa, že Slovensko zaspalo a vezie sa na nebezpečnej vlne populizmu. A výsledok? Dlhy a i vyššie dane (ak aj nie z práce, tak zo spotreby či majetku). Viac detí sa však pre stovku – dve navyše rodiť nebude. Ostatne stačí sa pozrieť pár rokov dozadu, krivku pôrodnosti totiž nepotlačilo vyšší príspevok pri narodení dieťaťa takzvané „kočíkové“, ale až ekonomické zlepšenie. Pán minister financií, čo tak radšej zapracovať na zotavení ekonomiky ako vymýšľať populistické skratky?

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Matovičova reforma rodiny nespasí

Rodinný prídavok vo výške 200 eur, zavedenie len jednej dane a jedného odvodu a pokus o zosúladenie daňovo-odvodového zaťaženia živnostníkov aj jednoosobových eseročiek so zaťažením zamestnancov. A to už od budúceho roka. Tak vyzerá prvý náčrt daňovo-odvodovej reformy z dielne rezortu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ak by návrh prešiel koalíciou, vyžiada si otvorenie vyše stovky zákonov.

Financie a vzdelávanie Dávame do pozornosti Už 12. 5. nájdete v denníku Pravda prílohu Financie a mimoriadnu prílohu Vzdelávanie

2. Ako to bolo s plánom obnovy?

O nezhodách vo vláde počas schvaľovania plánu obnovy, ale aj o tom, kedy môže Slovensko očakávať prvé peniaze a koľko času majú ostatné štáty na zaslanie svojich dokumentov, sa denník Pravda porozprával s riaditeľom Útvaru hodnoty za peniaze Štefanom Kiššom.

3. Ako zmení Krajniak dôchodky?

Po avizovaných zmenách zostalo ticho. Veľká dôchodková reforma z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) sa zatiaľ nedostala ani na rokovanie vlády. Ústavný zákon o dôchodkovom systéme pritom prešiel pripomienkovým konaním ešte vlani v decembri. Doteraz však nebolo 500 námietok vyhodnotených.

4. Veľká pomoc pre turizmus má zelenú

Brusel schválil takzvanú Veľkú pomoc pre cestovný ruchv hodnote 10 miliónov eur na jeden podnik. Denníku Pravda to potvrdila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Veľká schéma pomoci pochádza z dielne rezortu dopravy, ktorý ma na starosť sekciu cestovného ruchu.

5. Byty sú drahé a tak skoro to inak nebude

Vysoký dopyt, nízka ponuka. Na slovenskom realitnom trhu sa nič nezmení ani v najbližších mesiacoch. Rast cien bytov a domov potvrdzuje aj Národná Asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Prvé tri mesiace tohto roka ukázali, že ani druhá vlna sa realitného trhu nedotkla a dopyt neutícha. Zdá sa, že pre pandémiu mnohí s kúpou vyčkávali, čo ešte viac zatlačilo na ceny.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #pôrodnosť #Igor Matovič #Milan Krajniak #daňovo-odvodová reforma