Lieky zadarmo pre deti dôchodcov a ZŤP nie sú úplne zadarmo, upozorňuje KDH

Štát podľa kresťanských demokratov síce preplatí liek, ale iba do hodnoty najlacnejšieho lieku s danou účinnou látkou, zvyšok musia doplatiť rodičia.

07.05.2021 12:58
debata (6)

Lieky zadarmo pre deti dôchodcov a ZŤP nie sú úplne zadarmo. Upozorňuje na to hnutie KDH. „Od apríla tohto roku štát síce preplatí liek, ale iba do hodnoty najlacnejšieho lieku s danou účinnou látkou, zvyšok musia doplatiť rodičia. Doplatky na lieky, zdravotnícke potreby alebo dietetické potraviny totiž vláda úplne nezrušila,“ uviedla tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková.

UP-zdravie-vakcina-2x Čítajte viac Farmaceutické firmy nebudú víťazom koronakrízy. Klesá im dopyt po liekoch

Podľa kresťanských demokratov, ak dieťa potrebuje z danej kategórie drahší liek, rodič bude uhrádzať doplatok, akurát bude znížený o sumu, ktorá sa dopláca za najlacnejší liek v príslušnej skupine. Za nezmysel Kolejáková označuje určenie vekovej hranice detí do 6 rokov pri doplatkoch za lieky. „Nerozumiem, prečo rozdeľujeme deti do skupín od-do, akoby deti nad 6 rokov nebývali choré a nemali nárok na aspoň čiastočnú úľavu z doplatkov,“ zdôraznila.

Opatrenie ovplyvní podľa Kolejákovej svojou účinnosťou od januára 2022 aj dôchodcov a ZŤP pacientov, pretože tí často pri svojich diagnózach nemôžu siahnuť po lacnejších variantoch liekov z kategórie a potrebujú práve ten najdrahší. „Ak vláda hovorí o splnených sľuboch pri liekoch zadarmo, nech zároveň pravdivo povie aj to, ako to reálne funguje v praxi a komunikuje problematiku otvorene a komplexne, nielen čiastočne. Inak ide len o marketingové zavádzanie občanov,“ uzatvorila Kolejáková.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #KDH #doplatky za lieky