Zamestnávatelia chcú diskusiu, živnostníci sa ohradili proti útokom

Zmiešané pocity z predstavených opatrení daňovo-odvodovej reformy majú aj zamestnávatelia a firmy. Ťažko sa im totiž hodnotí niečo, čo bolo prezentované narýchlo a nie sú známe žiadne detailné kontúry. "Počkáme si na finálny materiál, ktorý následne zanalyzujeme s našimi odborníkmi a na základe toho zaujmeme stanovisko," hovorí Silvia Šeptáková, hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov. Hlavne, ak s nimi ešte vôbec nič nebolo prediskutované a prvé náčrty sa riešia cez médiá.

07.05.2021 06:00
debata (55)

„Zo strany ministerstva financií by sme očakávali diskusiu o princípoch a nastavení daňovo-odvodovej reformy, táto sa však nedeje. Navyše, nový minister financií zrušil aj ekonomický krízový štáb,“ hovorí výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Na druhej strane si však uvedomuje potrebu zjednodušenia celého systému. „Súhlasíme s princípmi, že je najvyšší čas zjednodušiť zákon o dani z príjmov, pretože súčasné znenie je neprehľadné, a keď zoberieme do úvahy aj to, že sa v priemere mení päťkrát za rok, sme v neúnosnej situácii. Ak napríklad porovnáme počet slov v zákone o dani z príjmov, v roku 1992 mal 12-tisíc slov, ale v roku 2021 už 105-tisíc slov a stal sa neprehľadným,“ dodáva Gregor.

Potrebu zmeny obhajujú aj ďalší. „Dlhodobo upozorňujeme, že systém treba nastaviť tak, aby bol nielen prehľadný a jednoduchý, ale aj spravodlivý a prorastový. Podnikateľov a živnostníkov by mal motivovať k vytváraniu pracovných miest a k investíciám, čím by podporoval ekonomický rast a rozvoj spoločnosti,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová.

Zjednotenie pravidiel?

Viacero nejasností vyvoláva aj otázka zvyšovania, respektíve zrovnávania daní a odvodov v prípade živnostníkov a zamestnancov. Princípom reformy totiž malo byť práve nižšie zaťaženie práce a väčšie zaťaženie spotreby a majetku. „Súhlasíme s princípom férových daní a so snahou zaviesť porovnateľné daňovo-odvodové zaťaženie pre rôzne typy pracovnoprávnych a zmluvných vzťahov za porovnateľnú prácu. Toto sa však musí udiať cestou znižovania daňovo-odvodového zaťaženia zamestnanca, pretože zamestnanec má v súčasnosti zaťaženie najvyššie, a nie cestou zvyšovania zaťaženia pre SZČO,“ hovorí Gregor.

Navyše, čo so živnostníkmi, ktorí v súčasnosti síce platia štátu menšie dane a odvody, ale zároveň tak nemajú ani rovnaký nárok na sociálnu starostlivosť a dôchodok? Ak by došlo k zrušeniu paušálnych výdavkov, ktoré si pri dani môžu uplatňovať, respektíve by sa zvýšilo ich povinné odvodové zaťaženie bez toho, aby získali výhody zamestnancov, dôjde podľa finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika k ich odlivu do jednoosobových eseročiek. A to bez platenia odvodov.

„Zásadný zmysel má zahrnúť do reformy dôchodkového systému silný motivačný systém pre individuálne pravidelné investovanie do podielových fondov, ktoré má ako jediné potenciál zabezpečiť živnostníkom slušný životný štandard na dôchodku. Tento systém by rovnako motivoval aj zamestnancov pravidelne investovať,“ hovorí Búlik. Išlo by podľa neho o investíciu, ktorá by sa štátu mnohonásobne vrátila v ušetrených výdavkoch. „V opačnom prípade nastane dramatický rast zadlženia štátu práve kvôli demografii a neudržateľnému sociálnemu systému,“ dodáva. Situáciu vnímajú citlivo aj samotní živnostníci. Slovenská živnostenská komora by sa pri návrhu daňovo-odvodových sadzieb rada vybrala cestou „menej je viac“. „V praxi to môže znamenať, že ponechanie súčasných sadzieb a ich prípadné zníženie, spolu s odstránením rôznych výnimiek, zjednoduší daňový a odvodový systém a v konečnom dôsledku to môže viesť k vyššiemu výberu daní a odvodov do štátneho rozpočtu,“ píše vo svojom stanovisku komora.

Podľa premiéra a bývalého ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) však pointou zmien v prípade živnostníkov má byť zmena odvodového zaťaženia natoľko, že živnostníkmi ostanú naozaj len tí, ktorí podnikať chcú, a nie tí, ktorých firma nedokázala zaplatiť. „Sme demokratický štát, nikto by sa nemal cítiť nútený byť živnostníkom len preto, že nemal na výber. Ak sa ním stal len preto, nech je zamestnancom,“ dodal Heger.

List od živnostníkov

Spôsob, akým novinky v daňovo-odvodovej reforme predstavil premiér Igor Matovič (OĽaNO), a hlavne fakt, akým zaútočil na živnostníkov kvôli nízkym odvodom, zrejme bez povšimnutia neprejde. Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) svoje znepokojenie nad výrokmi premiéra zhrnul v liste adresovanom priamo jemu. V ňom zväz zdôrazňuje, že síce chápe dôležitosť reformy, prekáža mu však spôsob, akým minister vykreslil živnostníkov v rámci jej predstavenia. „Obviňovať živnostníkov a jednoosobové s. r. o. z „legálnych podvodov“, keď dodržiavajú pravidlá hry určené zákonodarcami, bolo pre nás skutočne prekvapujúce, zarážajúce a urážlivé,“ hovorí Stanislav Čižmárik, prezident SŽZ.

Ak živnostníci zajtra odovzdajú svoje živnostenské listy – nepostaví sa tu už žiaden dom, nebudú tu žiadne služby, zastavia sa aj priemyselné a logistické centrá a zaniknú asistenti poslancov. Nevieme, kto zamestná takmer jeden a pol milióna ľudí – živnostníkov a zamestnancov, ktorým živnostníci dávajú prácu, dodáva. Ak podľa neho niekto vykonáva na živnosť činnosti, ktoré spadajú pod závislú prácu, štát to má riešiť zvýšenou kontrolou a nie osočovaním. Navyše, nevonia im ani spôsob spájania prorodinných opatrení so zmenami v daniach a odvodoch. „Žiadame, aby ste nespájali zanedbanú rodinnú politiku štátu so systémom daňovo-odvodovej reformy a tým hľadali marketingové krytie pre zavádzanie nepopulárnych zmien vo výške daní a odvodov,“ píše ďalej Matovičovi zväz. V súčasnej situácii sú podľa Čižmárika namieste prorastové stimuly a nie nápady podobné tomu stredajšiemu.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávatelia #živnostníci #daňovo-odvodová reforma