Únia miest Slovenska očakáva návrhy riešenia záväzku vlády v oblasti dane z nehnuteľností

V rámci ohlásenej daňovej a odvodovej reformy očakáva Únia miest Slovenska (ÚMS), že dokument dodrží priority programového vyhlásenia vlády, bude stabilizovať dlh v pomere k vývoju HDP a smerovať bude k vyrovnanému hospodáreniu štátu. Únia očakáva najmä konkrétne návrhy riešenia záväzku vlády v oblasti dane z nehnuteľností.

06.05.2021 15:56
debata (1)

ÚMS očakáva, že bude mať dostatok času na prerokovanie reformy a zaujatie stanoviska. Únia podotkla, že jej snem tento týždeň schválil hlavné priority, ktoré bude v najbližšom roku presadzovať, a to celkové zvýšenie objemu zdrojov pre miestnu samosprávu a zmenu systému finančného vyrovnávania zdrojov a záťaží medzi centrálnou vládou a obcami. „Cez tieto priority sa budeme vyjadrovať k akýmkoľvek návrhom, či už ministerstva financií, alebo iných inštitúcií,“ uviedla ÚMS.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu (5. 5.) vyhlásil, že základnými piliermi daňovej a odvodovej reformy budú férové dane, jedna daň a jeden odvod, ako aj 200 eur mesačne na dieťa. Podrobnosti reformy by chcel predstaviť za „pár týždňov“. Náklady reformy vyčíslili asi na 2,5 miliardy eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z nehnuteľnosti #ÚMS