Byty tak skoro lacnejšie nebudú. Ceny tlačí hore vysoký záujem a prinízka ponuka

Vysoký dopyt, nízka ponuka. Na slovenskom realitnom trhu sa nič nezmení ani v najbližších mesiacoch. Rast cien bytov a domov potvrdzuje aj Národná Asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Prvé tri mesiace tohto roka ukázali, že ani druhá vlna sa realitného trhu nedotkla a dopyt neutícha. Zdá sa, že pre pandémiu mnohí s kúpou vyčkávali, čo ešte viac zatlačilo na ceny.

09.05.2021 06:30
nájom, byt, nehnuteľnosť, kľúče, manželia,... Foto:
Byty jednoducho pribúdajú pomaly a tých voľných je na slovenskom trhu ako šafranu.
debata (22)

Inak to nebude ani v ďalších rokoch. Prevládať má totiž i naďalej dopyt nad ponukou, upozorňuje analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Byty jednoducho pribúdajú pomaly a tých voľných je na slovenskom trhu ako šafranu.

Pokles cien sa tak podľa analytika rozhodne očakávať nedá. „Také nízke ceny, ako boli pred piatimi, desiatimi či pätnástimi rokmi, sa už nikdy nezopakujú,“ tvrdí Tomčiak.

Video
S Martinom Čapom z realitnej kancelárie Riešime bývanie: Ceny nehnuteľností a chyby, ktoré robíme pri kúpe bytu. Odvysielané 31. 3. 2021.

Úroky stále na minimách

Ceny nehnuteľností podľa Tomčiaka tlačí i fakt, že sa zvyšujú príjmy domácností. „Na rast dopytu v posledných rokoch nedokázali stavitelia zareagovať dostatočnou výstavbou,“ hovorí. Netreba však zabúdať ani na investičný dopyt. Rast cien podnietil špekulatívnu aktivitu a investori zo Slovenska či zahraničia nakupujú nehnuteľnosti s výhľadom ďalšieho rastu ceny, dodáva analytik.

„Nákupnej nálade ľudí pomáhajú aj nízke úrokové sadzby na hypotékach, a preto paradoxne ani taká veľká kríza, akou pandémia bez pochýb je, nespôsobila nejakú korekciu, nieto ešte pokles cien nehnuteľností,“ hovorí Peter Porubský z portálu Nehnuteľnosti.sk.

Tisícky za štvorcový meter

Rast cien ukazujú aj dáta NARKS. „Pri vyhodnotení štatistík za prvý kvartál tohto roka sme v prípade dvojizbových bytov v krajských mestách zaznamenali mierne zrýchlenie tempa rastu cien, keď bola na celoslovenskej úrovni zaznamenaná medzikvartálna zmena na úrovni 4,55 percenta," uviedol pre agentúru TASR analytik asociácie Martin Lazík. Jeden štvorcový meter tak vyšiel priemerne pod 2 400 eur.

Priemerná cena dvojizbového bytu v prvom štvrťroku v Bratislave bola na úrovni 148-tisíc eur. V Žiline stál rovnaký byt podľa portálu Nehnuteľnosti.sk 114-tisíc eur. Najlacnejší dvojizbový byt bol v Trenčíne, a to za 90-tisíc eur.

I ceny trojizbových bytov vzrástli podľa údajov NARKS v prvom štvrťroku tohto roka o tri percentá. Jeden štvorcový meter tak stál priemerne 2 170 eur.

Portál Nehnuteľnosti.sk ukazuje nárast cien trojizbových bytov medzi posledným kvartálom roka 2020 a začiatkom tohto roka v Bratislave II o 8,47 percenta. Trojizbový byt v hlavnom meste stál priemerne 205-tisíc eur. V Banskej Bystrici trojizbový byt môžete mať za 133-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byty #nehnuteľnosti #domy #cena nehnuteľností