Mestá pomáhajú reštauráciám. Terasy sú zadarmo či za symbolické euro

Rovnako ako vlani. Viaceré mestá sa rozhodli podať reštauráciám pomocnú ruku a zľavili im z poplatkov za terasu. Niekde sú za jedno euro, inde aj úplne zadarmo.

06.05.2021 18:00
Terasy Foto: ,
Viaceré mestá sa rozhodli podať reštauráciám pomocnú ruku a zľavili im z poplatkov za terasu.
debata

Likvidačnú situáciu v gastrosektore si uvedomuje aj mesto pod Zoborom Nitra. Situáciu tu zobrali do vlastných rúk. „Ešte minulý rok sme prijali uznesenie, v ktorom sme schválili využívanie letných terás na mestských pozemkoch bez poplatku,“ hovorí Daniel Balko, viceprimátor Nitry.

Odpustenie nájomného sa týka všetkých terás na území mesta, nielen centra. Balko si od toho sľubuje nielen pomoc tamojším prevádzkam, ale i uľahčenie návratu života do ulíc, na námestia a verejné priestranstvá. Letná sezóna sa v Nitre končí koncom októbra.

Mestá prichádzajú o peniaze

I v hlavnom meste sú terasy zadarmo. „V roku 2021 platia nulové sadzby dane pre terasy na komunikáciách v správe hlavného mesta,“ informovala Katarína Rajčanová, hovorkyňa mesta Bratislava. Nulová sadzba pre terasy bola vzhľadom na pokračujúcu pandémiu predĺžená i na tento rok, dodáva. A to za rovnakých podmienok ako vlani. Na dani za umiestnenie terás prišla mestská kasa za minulý rok o 91-tisíc eur. V tomto roku Rajčanová očakáva ešte vyšší výpadok.

Kompetentní nelenili ani v metropole východu. „Vzhľadom na to, že situácia s pandémiou sa nezlepšila a fungovanie prevádzok je naďalej obmedzované, je užívanie verejného priestranstva bezplatné,“ vysvetľuje Vladimír Fabian, hovorca mesta Košice. A to od 1. februára do 30. apríla tohto roka. Vlani to bolo od začiatku júna až do konca decembra.

Za normálnych podmienok vyjde jeden štvorcový meter v centre Košíc na 0,33 eura, v mestských častiach 0,23 eura, na ostatnom území mesta desať centov. Vlani spôsobilo toto opatrenie Košiciam výpadok vo výške 240-tisíc eur.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič zastavil zníženie DPH pre reštaurácie. Tie varujú, že bez nižšej sadzby neprežijú

Úplne bez poplatkov

„Mesto Kežmarok už minulý rok pristúpilo k odpusteniu poplatkov za letné terasy, tento rok mestské zastupiteľstvo opätovne schválilo ich odpustenie pre všetky terasy do 100 štvorcových metrov,“ hovorí Ján Ferenčák, primátor mesta Kežmarok. Reštaurácie s terasami nad sto štvorcových metrov platia len symbolický poplatok šesť centov. Kežmarok tak chce podľa primátora podporiť čo najviac malých a stredných podnikateľov v cestovnom ruchu, pohostinstvách a gastroprevádzkach. Rovnako sú na tom aj v Prešove. „Zo strany mesta Prešov išlo o reakciu na pretrvávajúce obmedzenia, ktoré vo výraznej miere zasiahli celé slovenské gastro,“ vysvetľuje Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov.

Vážnosť situácie si uvedomuje i Únia miest Slovenska. Viacero jej členov poplatky gastropodnikom odpustilo. Medzi nimi napríklad Trenčín, kde mesto nevyberá ani poplatky za spracovanie žiadosti, informovala Daniela Piršelová, hovorkyňa Únie miest Slovenska. Poplatky za terasy podľa nej odpustil aj Poprad, ktorý tak chce pomôcť podnikateľom zmierniť negatívne dosahy pandémie. Prevádzky v Poprade túto možnosť prijali vo veľkom.

Na juhu Slovenska v Komárne sa takisto za vonkajšie sedenie neplatí. „Keď majú v prenájme priestory, ktoré sú vo vlastníctve mesta, tak v čase mimoriadnej situácie platia len 50 percent prenájmu,“ hovorí Piršelová.

Len jedno euro za mesiac

„Prevádzkovatelia v Trnave od 1. marca platia za exteriérové sedenie iba symbolické jedno euro za mesiac,“ povedala Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta Trnava. A to do konca letnej sezóny, ktorá sa končí 15. novembra. Rozhodlo o tom ešte vo februári mestské zastupiteľstvo. Podľa Majtánovej je záujem o terasy reštaurácií veľký. Žiadosť si podali všetky prevádzky, ktoré mali letné sedenie aj minulý rok, a tiež pár nových, dodala.

„Za prenájom pozemkov pod letnými terasami aktuálne platia podnikateľské subjekty v Žiline z dôvodu pandemickej situácie znížený poplatok, symbolické jedno euro,“ informuje Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina. V meste sa však po novom neplatí poplatok za terasy, ale nájomné za pozemky pod letnými terasami. A to v zmysle nájomnej zmluvy. Výška nezníženého nájmu sa pohybuje v rozmedzí od 0,15 do 0,53 eura za štvorcový meter a deň nájmu. Rozhoduje to, kde sa pozemok nachádza.

Poukazy do reštaurácií?

Po pandémii pomôže reštauráciám len návrat ľudí do podnikov. „To by mala byť aj jedna z priorít vlády, aby túto návštevnosť podporila, aby sa ten gastroživot znovu rozbehol,“ povedala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Ako pomoc si vie iniciatíva Pomoc pre gastro predstaviť, že výborným nástrojom na to by boli poukazy.

A hoci reštaurácie môžu otvoriť terasy, je stále otázne, koľké tak urobili. Iniciatíva aktuálne robí prieskum o presných počtoch podnikov, ktoré od minulého týždňa otvorili. „Aj keď otvorenie terás mnohým prinieslo radosť, treba zdôrazniť, že túto možnosť má iba 40 percent prevádzok,“ hovorí Koreny. Pretože terasy podľa iniciatívy zabezpečujú podnikateľom len 15 percent tržieb. „V takej zložitej ekonomickej situácii, v akej sú v súčasnosti gastroprevádzky, ešte neboli,“ hovorí Koreny. Na mysli má enormné zadlženie podnikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terasy #reštaurácie a pohostinstvá #dane za terasy #gastro podniky #gastro sektor