Maloobchodné tržby boli v marci vyššie o 0,3 percenta

Tržby v maloobchode dosiahli v marci úroveň predchádzajúceho roka, avšak marec 2020 už bol zasiahnutý pandémiou. Rozhodujúce tržby hypermarketov boli nižšie ako pred rokom, naopak, výrazne vyššie boli tržby za internetové nákupy a zásielkové služby. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

06.05.2021 09:13
obchod, predavačka, pracujúci penzisti Foto:
Z deviatich sledovaných činností maloobchodu podielovo najvýznamnejšia časť, hyper a supermarkety, vykázala o 3,9 % nižšie tržby ako pred rokom.
debata (2)

Maloobchodné tržby boli v marci 2021 medziročne vyššie o 0,3 %. Z deviatich sledovaných činností maloobchodu podielovo najvýznamnejšia časť, hyper a supermarkety, vykázala o 3,9 % nižšie tržby ako pred rokom. Marcové výsledky súčasne podporil medziročný nárast v maloobchode, ktorý zahŕňa okrem iného aj zásielkový a internetový predaj, a to o 13,6 %, ako aj vyššie tržby v špecializovaných predajniach pre domácnosť o 20,4 %.

Výraznejší rast zaznamenali najmä činnosti, ktoré v marci minulého roka už zaznamenali väčšie poklesy. Patrí k nim napríklad maloobchod so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie, ktorých tržby sa medziročne zvýšili o 34,6 %. Pred rokom poklesli o 18,6 %. Maloobchod s tovarom pre kultúru a rekreáciu rástol o 19,6 %, pričom minuloročný prepad presiahol 40 %. Rástli aj tržby v maloobchode s pohonnými látkami o 1,7 %, v marci minulého roka zaznamenali pokles o 11,8 %.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel sa zvýšili až o 36,1 %, po viac ako rok trvajúcom medziročnom poklese. Priaznivo sa vyvíjali tržby vo veľkoobchode, marcový rast o 12 % bol najväčší za posledné dva roky. Rast nad 10 % bol naposledy v novembri 2018. Pokračoval výrazný pokles tržieb v ubytovaní aj v reštauráciách a pohostinstvách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby #ŠÚ SR