Matovič chce zjednotiť dane a odvody a zvýšiť príspevok na dieťa na 200 eur

Dvesto eur na dieťa, jedna daň a jeden odvod, ale aj rovnaké dane pre tých ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer, na živnosť alebo majú sro-čku. Tak si daňovú reformu predstavuje minister financií Igor Matovič (OĽaNO). "Slovensko nevyhnutne potrebuje poctivú daňovo-odvodovú reformu, ktorá bude prorodinná a dramaticky zjednoduší systém. Ten bude férový ku všetkým subjektom, ktorí platia dane," povedal Matovič počas tlačovej konferencie.

05.05.2021 16:39 , aktualizované: 17:34
debata (164)

VIDEO: Daňovo-odvodová reforma podľa Igora Matoviča.

Video

Podľa neho má nová daňová reforma vyrovnať nerovnosti v rôznych formách zdaňovania práce, ktoré teraz mnohých vedú k optimalizovaniu daňovej a odvodovej povinnosti. Systém podľa neho nie je dobre nastavený a po zmene by sa odvody ľudí pracujúcich na živnosť či na jednoosobovú eseročku mali rovnať tým, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer.

Dvesto eur na dieťa mesačne však bude štát stáť okolo 2,5 miliardy. Podľa Matoviča na to nemáme, ale peniaze sa naakumulujú do budúcna, ako výsledok vyššej zamestnanosti a väčšej spotreby. Viac však o tom, kde konkrétne peniaze zoberie, minister povedať nechcel. Celú novelu chce predstaviť až o pár týždňov.

Prvé náčrty

O daňovo-odvodovej reforme sa hovorí už od minulého leta, je aj súčasťou plánu obnovy. Najnovší nápad z dielne ministra financií, ktorý prezentoval už cez víkend sociálnej sieti, rátal so zvýšením dane z pridanej hodnoty (DPH) a s rozdaním peňazí na rodinných prídavkoch.

Návrh bol ešte pred pár hodinami skôr v rovine písačiek na sociálnej sieti a nejasných vyjadrení, ako reálneho návrhu. "Ministerstvo na daňovej reforme intenzívne pracuje. Aj preto by bolo komentovanie akýchkoľvek čísel a parametrov zatiaľ predčasné,“ uviedol tlačový odbor rezortu financií ešte v pondelok.

O zmenách v daňovom mixe sa pritom hovorí už nejaký ten piatok. Ako vyššie zdanenie majetku a služieb, vrátane nehnuteľností, a naopak, nižšej dani z príjmu, ho prezentoval ešte bývalý šéf rezortu financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO). Daň z majetku sa mala odvíjať od trhovej ceny nehnuteľnosti, ktorá by bola podkladom pre cenové mapy. Navyše, zmeny v daňovej oblasti avizovala vláda už vo svojom prvom programovom vyhlásení a ani to nové sa v tomto bode v ničom nelíši. Kapitola, ktorá sa venuje stabilizácii verejných financií, rozoberá aj prorastový daňový mix.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #daňovo-odvodový systém