KDH navrhuje deň voľna mesačne navyše pre pracujúce matky

Jeden voľný piatok za mesiac pre matky má byť podľa predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského účinnou pomocou pre rodiny.

05.05.2021 13:54
matka hlavna Foto:
Matky by mali mať podľa návrhu KDH nárok na 12 dní plateného voľna navyše.
debata (5)

Ak by mali jeden voľný piatok navyše každý mesiac, išlo by tak spolu o 12 dní plateného voľna v roku pre pracujúce matky školopovinných detí. Náklady by platil štát. „Matka, ktorá pracuje, prispieva k zlepšeniu nášho hospodárstva a vychováva dieťa, ktoré je budúcim platiteľom daní,“ argumentovala členka predsedníctva hnutia Martina Holečková.

Toto opatrenie by bolo realizované formou zmeny v Zákonníku práce, čo je podľa predsedu konzília KDH Petra Belinského technická záležitosť. „Zamestnávateľa nebude stáť nič a bude hradené štátom uzatvorením dohody medzi zamestnávateľom a sociálnymi partnermi,“ doplnil.

Hnutie vychádzalo z dát, ktoré ukazujú, že na Slovensku je približne 160 000 matiek, ktoré majú 460 000 školo­povinných detí. „Náklady za 12 dní voľna v roku navyše by predstavovali približne 96 miliónov eur ročne. Je to podpora, ktorá sa štátu vráti,“ vyčíslil Belinský. Návrh KDH v stredu odovzdalo do podateľne ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi (Sme rodina). Verí, že si ho osvojí a presadí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #zákonník práce #pracujúce matky #voľno navyše