„Podľa nášho prieskumu neotvorilo svoje terasy až 30 percent podnikov. Máme spätnú väzbu, že neotvorili aj preto, lebo sa na to nestačili pripraviť či už z hľadiska zásobovania alebo aj personálneho zabezpečenia,“ upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Prevádzky reštaurácií mali iba dva dni na to aby sa pripravili na otvorenie.

„Až 70 percent podnikateľov uvádza, že terasy ich biznis nerozbehnú,“ hovorí Koreny. Okrem toho podľa zistení v prieskume, na terasy dokáže 48 percent podnikov usadiť len do desať zákazníkov.
Reštaurácie tak čakajú na otvorenie interiérov. Terasy totiž prinesú reštauráciám len 15 percent bežných tržieb. „Finančne sme v koncoch, preto čakáme, kedy nám dovolia otvoriť interiéry a stále dúfame, že nás vláda odškodní alebo pripraví ďalšie nástroje podpory gastra,“ hovorí Roland Teoke, signatár iniciatívy Pomoc pre gastro.
VIDEO: Mesiace zavreté terasy reštaurácií a kaviarní sa opäť otvorili