Tisíce eur za úraz v Londýne i karanténa. Ako zmenil cestovné poistenie covid a brexit?

Blíži sa leto a s ním aj postupný návrat dovolenkárov. Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus dokonca pripustil, že by sa zahraničná rekreácia mohla povoliť už v polovici mája. Musí to však dovoliť aj pandemická situácia. Koronavírus ale na ľudí číha aj za hranicami Slovenska. Dovolenkári sa preto pred cestou krátkodobo poisťujú. V prípade koronavírusu to nemusí stačiť.

08.05.2021 18:00
debata

Keďže sa cestovanie od marca minulého roka výrazne obmedzilo, museli sa novej situácii prispôsobiť aj poisťovacie domy. Z cestovného poistenia sa na istý čas stal produkt, ktorý bol v podstate nepotrebný. Podľa riaditeľa pre neživotné poistenie v spoločnosti FinGO Štefana Fajnora však v súčasnosti funguje rovnako ako pred pandémiou. Väčšina poisťovní dokonca nemenila ani jeho cenu.

Podľa Fajnora sa ale treba pripraviť na to, že sa pandémia neskôr prenesie aj do zvýšenia cien cestovného poistenia. Poisťovacie domy, ktoré rozšírili svoje krytie aj o pandemické riziká, tak budú mať na tento produkt aj vyššie náklady. „To, o koľko môže poistenie zdražieť, bude závisieť aj od ďalšieho vývoja pandémie, účinnosti očkovania, ako aj od cieľovej destinácie,“ tvrdí Fajnor.

rodina, leto, prázdniny, kufre, letisko, cestovanie, dovolenka Čítajte viac Dovolenkári môžu doplatiť na problémy s poistením cestoviek. Zbabral to aj štát

Ľudia si tak môžu pred dovolenkou kúpiť cestovné poistenie, ktoré im bude kryť liečebné náklady v zahraničí pri ochorení COVID-19. Problém je v tom, že sa tento produkt riadi ministerstvom zahraničných vecí. „Poistenie platí len vtedy, ak bola krajina v čase vycestovania označená ministerstvom zahraničných vecí ako bezpečná,“ vysvetľuje zásadnú podmienku Fajnor.

Zlomenina áno, covid nie

Čo znamená farebné rozdelenie rezortu zahraničia v praxi? Momentálne sú pre pandémiu takmer všetky štáty sveta považované za rizikové. Dovolenkári si tak síce môžu kúpiť cestovné poistenie, ale v prípade nakazenia covidom im bude na nič. Bezpečné krajiny označuje rezort zahraničia zelenou farbou. Horšie je to pri krajinách, ktoré sú označené oranžovou alebo červenou. Ak sa v nich niekto nakazí koronavírusom, poisťovací dom mu liečebné náklady na túto chorobu nezaplatí.

Niektoré poisťovne uvádzajú, že uhradia náklady aj pri krajinách označených žltou farbou. Podmienky si ale treba v každej poisťovni vždy overiť. Výhodou je, že aj v rizikovej krajine môže ľuďom poistenie pomôcť. „Ak poistná udalosť vznikne z inej príčiny, tieto liečebné náklady sú z cestovného poistenia kryté,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Allianz Helena Kanderková.

Ide napríklad o prípady, keď si dovolenkár zlomí nohu alebo potrebuje operáciu po autonehode. Cestovné poistenie totiž slúži najmä na hradenie liečebných nákladov za hranicami Slovenska. To v praxi znamená, že poisťovňa ľuďom zaplatí liečbu úrazu či choroby, ktorá sa im prihodí nečakane.

búračka, nehoda, auto, pzp, poistenie Čítajte viac Odborník: Poisťovne sa snažia platiť čo najmenej, preto pri škodách špekulujú

Storno funguje po starom

Poistenie môže kryť aj stratu batožiny, zodpovednosť za škodu či storno. S krytím storna za zrušenie dovolenky však môžu vzniknúť problémy. Poisťovňa to ľuďom nezaplatí napríklad z ich obavy, že sa nakazia v zahraničí. Podľa Fajnora sa storno hradí napríklad vtedy, ak sa dovolenkár už pred cestou nakazil a musí byť v karanténe. Dôvodom môže byť aj ochorenie, operácia či smrť poistenca či jeho blízkej osoby.

Niektoré poisťovacie domy tento produkt rizikovému „dovolenkovaniu“ aj prispôsobili. uhrádzajú napríklad testy na koronavírus v prípade, keď ich žiada lekár v zahraničí kvôli diagnóze. Spravidla ale nekryjú testovanie, ktoré je podmienkou pre vstup do tej-ktorej krajiny. Objavuje sa už aj krytie nákladov na zahraničnú karanténu, s čím bol po vypuknutí pandémie problém.

Union poisťovňa ako jediná na trhu ponúka aj špeciálne cestovné pripoistenie, ktoré kryje riziká covidu vo všetkých krajinách bez ohľadu na farbu. Funguje ako rozšírené poistenie k základnému balíku. Poisťovňa tak ľuďom hradí napríklad ubytovanie v prípade nariadenej karantény v zahraničí, ambulantné ošetrenie vrátane liekov a hospitalizáciu či cestovné náklady na prepravu do vlasti.

Zemetrasenie v Chorvátsku Čítajte viac Ničivé zemetrasenie či stratený Gucci. Ako chceli ľudia obrať poisťovne o peniaze?

Zmenil niečo brexit?

Cestovné poistenie príliš neovplyvnil ani brexit. Od začiatku tohto roka aj naďalej platí Európsky preukaz zdravotného poistenia. Klasický režim zdravotnej starostlivosti ale platí len pre tých, ktorí na výlet do Británie vycestujú na krátky čas. Potrebná zdravotná starostlivosť by mala okrem akútnej pomoci zahŕňať aj takú, aby sa poistenec nemusel domov vrátiť skôr, ako zamýšľal.

Problém je v tom, že o tom, čo je potrebná zdravotná starostlivosť, rozhoduje tamojší lekár. „Z tohto dôvodu si dovoľujeme odporučiť občanom, ktorí tam vycestujú, aby si uzatvorili aj komerčné poistenie liečebných nákladov,“ varuje slovenský rezort zdravotníctva. Európsky preukaz poistenca podľa ministerstva zdravotníctva totiž nie je alternatívou k cestovnému poisteniu a nebude sa vzťahovať na žiadnu súkromnú zdravotnú starostlivosť ani na letecký prevoz domov.

Bez cestovného poistenia sa tak dovolenkárom môže stať, že budú musieť zaplatiť všetky úkony zdravotnej starostlivosti v plnej výške. Podľa poisťovne Uniqa ide v prípade bežnej angíny o stovky eur, pri jednoduchej zlomenine už o tisícky eur. Transport chorého alebo zraneného domov môže stáť od 4000 eur do 80-tisíc eur. Závisí to od stavu pacienta a dopravného prostriedku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #poistenie #poisťovňa #cestovné poistenie #Brexit #pandémia