Zvyšovanie DPH nie je riešenie, tvrdí SaS. Cestu vidí v znížení sadzby a naštartovaní spotreby

Zmenu sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) smerom hore nepovažuje strana SaS za riešenie. Za stranu SaS informoval poslanec a predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

04.05.2021 13:30 , aktualizované: 13:43
debata (3)

„Prečo meniť niečo, čo funguje,“ pýta sa Viskupič. Zvýšenie sadzby sa podľa neho automaticky premietne do rastu cien. „Na zvýšenie sadzby DPH sa tak poskladáme všetci,“ hovorí poslanec SaS. V kríze ľudia menej míňali, stúpli im úspory, teraz by ich mohli podľa Viskupiča míňať a tak i pomôcť naštartovať ekonomiku po pandémii. Na mieste je podľa neho skôr zníženie sadzby.

Vyššia sadzba DPH by okrem toho podľa Viskupiča tiež povzbudila nákupy u susedov. A to najmä u ľudí žijúcich v prihraničných oblastiach. Slovensko by tak nakoniec prišlo o časť tejto dane. Poslanec SaS tiež upozornil, že by sa znížila konkurencieschop­nosť slovenských obchodníkov voči tým v cudzine. „Zvýšil by sa tiež záujem firiem vyhýbať sa plateniu DPH, rástla by sivá ekonomika," dodal Viskupič.

O možnom zvýšení DPH sa začalo intenzívne hovoriť po vyjadreniach ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na sociálnej sieti. Návrh je len v rovine nejasných vyjadrení, reálnu podobe zatiaľ nemá. Hovorí sa o sadzbe 25 percent. Rezort financií to však nepotvrdil. V utorok sa Matovič vyjadril, že o presnom zvýšení nehovoril a prišiel s ním predseda SaS Richard Sulík.

„Je to číslo, ktoré náš pán predseda počul priamo od ministra financií. Okrem toho sa niečo takéto dá vyčítať aj zo statusu pána ministra financií,“ vysvetlil Viskupič. Stačí podľa neho zrátať Matovičom navrhované zvýšenie rodinných prídavkov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #SASKA