Pandemická PN a OČR by mohli byť vyššie aj v máji, prerokuje to vláda

Výpadok príjmu poberateľom týchto dávok sa tak má kompenzovať jeho zvýšením na 75 % denného vymeriavacieho základu, teda rovnako ako to bolo v apríli.

04.05.2021 13:04
žena, rúško, choroba, karanténa, práca, home... Foto:
Pandemická PN a OČR by mohli byť rovnaké, ako minulý mesiac.
debata

Výška pandemického nemocenského (PN) a pandemického ošetrovného (OČR) by mohla byť aj v máji na úrovni 75 % denného vymeriavacieho základu, teda prakticky 100 % čistej mzdy. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, o ktorom bude v stredu (5. 5.) rokovať vláda.

„Návrh nariadenia vlády sa predkladá s cieľom zmiernenia negatívnych vplyvov pretrvávajúcej krízovej situácie, posilnenia motivácie dodržiavania karanténnych opatrení a podpory osôb odkázaných v čase pretrvávajúcej krízovej situácie na tzv. pandemické nemocenské alebo tzv. pandemické ošetrovné,“ vysvetlil rezort v dôvodovej správe. Výpadok príjmu poberateľom týchto dávok sa tak má kompenzovať jeho zvýšením na 75 % denného vymeriavacieho základu, teda rovnako ako to bolo v apríli.

Na vyšší vymeriavací základ však nebudú mať nárok tí zamestnanci, ktorým sa vypláca aj úrazový príplatok. Keďže ten je vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu, v kombinácii s klasickou výškou nemocenského na úrovni 55 % denného vymeriavacieho základu predstavuje viac ako zvýšené pandemické nemocenské. „Zamestnanec, ktorý sa nakazil ochorením COVID-19 pri výkone svojho zamestnania, teda bude mať aj naďalej nárok na výplatu takto určenej kombinácie dávok – nemocenské a úrazový príplatok – pri dočasnej pracovnej neschopnosti súvisiacej s nariadeným karanténnym opatrením alebo izoláciou,“ dodal rezort.

Ako vyčíslil rezort, zvýšené výdavky Sociálnej poisťovne na dávku pandemické nemocenské sa tak v mesiaci máj odhadujú zhruba na 8,3 milióna eur a na dávku pandemické ošetrovné sa odhadujú na úrovni 1,7 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #pandemická OČR #pandemická PN