Partnerská dohoda prešla Radou vlády. Vieme, kam pôjdu eurofondy ďalších 10 rokov

Partnerská dohoda prešla radou vlády, teda zamestnávateľmi, samosprávou, akademickým sektorom aj mimovládkami. Ide o dokument, ktorý rozhodne o tom, kam bude Slovensko investovať 13 miliárd eur z eurofondov v najbližšom desaťročí. Oproti predchádzajúcemu obdobiu ide o zníženie a menej zdrojov sa odrazí na každej oblasti. Najväčšie škrty sa týkajú Kohézneho fondu, z ktorého sa financuje infraštruktúra a životné prostredie.

04.05.2021 14:37 , aktualizované: 15:10
debata (3)

„Partneri na rade vlády ocenili kvalitu dokumentu, aj otvorenosť a participatívnosť pri jeho príprave. Nejde o plán tejto vlády, ale ďalších dvoch vlád. Ide o dlhodobý plán, ako zlepšiť našu krajinu,“ hovorí ministerka investícií Veronika Remišová (OĽaNO). Vytvoreniu dohody predchádzalo niekoľko konzultácií, vrátane tej národnej, ktorá prebiehala online. Priority dohody sa zameriavajú na päť hlavných oblastí – Inovatívne Slovensko (1,97 miliardy eur), Ekologické Slovensko pre budúce generácie (3,99 miliardy eur), Mobilita, doprava a prepojenosť (2,22 miliardy eur), Sociálne, spravodlivé a vzdelané Slovensko (2,93 miliardy eur) a Kvalitný život v regiónoch (603 miliónov eur).

Posledný bod ministerka konzultovala ešte minulý týždeň aj so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a tiež s predsedami samosprávnych krajov zo zoskupenia SK8. Zámerom má byť zmena zaužívaných spôsobov podpory regiónov. „Chceme ju v mnohom uchopiť inak ako to bolo doteraz. Zameriame sa na ich inovačný potenciál, ktorý môže priamo v území priniesť ľuďom lepšie platenú prácu a vyššiu kvalitu života,“ povedala Remišová.

Predseda ZMOS Branislav Tréger ocenil, že v novom programovom období sa posilní decentralizovaný prístup. „Aktéri priamo v územiach budú mať pri rozdeľovaní eurofondov silnejší hlas ako doteraz vďaka Integrovaným územným stratégiám, v ktorých si určia svoje priority,“ vysvetlila ministerka.

Dokument teraz čaká cesta do Bruselu a rokovania s Európskou komisiou. „V súčasnosti sa finalizuje návrh európskej legislatívy k tomuto programovému obdobiu. Schválená by mala byť v júni. Po rokovaniach s komisiou finálnu verziu dohody predložíme vláde, Rade vlády a nakoniec na podpis komisii,“ povedala Remišová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Partnerská dohoda #Veronika Remišová