Prieskum: Viac ako polovica opýtaných súhlasí s tým, aby lekári a sestry dostávali výsluhový dôchodok

S výrokom, že lekárov je v slovenskom zdravotníctve málo a je nevyhnutné zvýšiť ich počet, sa stotožnilo 68 percent oslovených. Väčšina súhlasila aj s tým, aby boli pri dôchodku zvýhodnení podobne, ako napríklad policajti.

04.05.2021 09:33
sestrička, rúška, pacientka, invalidný vozík Foto:
Väčšina oslovených si myslí, že sestry a lekári by mali byť zvýhodnení podobne, ako napríklad policajti.
debata (7)

Dve tretiny Slovákov zastávajú názor, že je nevyhnutné zvýšiť počet lekárov. Viac ako polovica súhlasí s tým, aby lekári a sestry dostávali výsluhový dôchodok. Ukázal to reprezentatívny prieskum verejnej mienky Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Realizovala ho agentúra Actly od 9. do 12. apríla na vzorke tisíc respondentov vo veku 18 a viac rokov technikou CAWI.

S výrokom, že lekárov je v slovenskom zdravotníctve málo a je nevyhnutné zvýšiť ich počet, sa stotožnilo 68 % oslovených. Ďalšia štvrtina respondentov síce súhlasí s tým, že lekárov je málo, ale štát nemá na to, aby ďalších dokázal zaplatiť. Iba približne jeden zo štrnástich opýtaných si myslí, že lekárov je dosť.

Súhrnne takmer tri pätiny respondentov súhlasili s tým, aby lekári a sestry boli v prípade odchodu do dôchodku zvýhodnení, podobne ako policajti, vojaci, či hasiči, ktorí majú nárok na výsluhový dôchodok. Naopak, spolu viac ako dve pätiny majú opačný názor.

Covid-19 / Koronavírus / Lekár / Zdravotník / Testovanie / Rúško / Čítajte viac Lekári protestujú proti spôsobu dokladovania vyplatenia odmien za prvú líniu

Predseda LOZ Peter Visolajský na margo prieskumu konštatoval, že koronakríza ukázala slabiny slovenského zdravotníctva, na ktoré združenie poukazuje už roky. „Tie spočívajú predovšetkým v personálnej poddimenzovanosti slovenských nemocníc. Slovenská verejnosť aj na základe tohto prieskumu dáva jasný signál, že si situácia v slovenskom zdravotníctve uvedomuje a podporuje riešenie kľúčového problému slovenského zdravotníctva, ktorým je nedostatok lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov,“ doplnil.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #lekári #výsluhové dôchodky