Ceny nehnuteľností na Slovensku neprestali rásť ani v prvom kvartáli tohto roka

Ceny nehnuteľností na Slovensku neprestali rásť. Ako po prvých troch mesiacoch roku 2021 konštatuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami je proti covidovej kríze imúnny a dopyt po nehnuteľnostiach neutícha. Počas pandémie zároveň podľa nej pretrvával záujem o kúpu nehnuteľností, ale ponuka zaostávala a plánovanie a výstavba nových nehnuteľností sa spomalila. Napriek celkovej situácii tak asociácia zaznamenala v krajských mestách nové rekordné ceny nehnuteľností určených na bývanie.

03.05.2021 14:13
debata (2)

„Pri vyhodnotení štatistík za prvý kvartál roku tohto roka sme v prípade dvojizbových bytov v krajských mestách zaznamenali mierne zrýchlenie tempa rastu cien, keď bola na celoslovenskej úrovni zaznamenaná medzikvartálna zmena na úrovni 4,55 %," uviedol analytik NARKS Martin Lazík. Priemerná cena sa v spomínaných mestách zastavila tesne pod úrovňou 2 400 eur za meter štvorcový. V štatistikách vedie prvý bratislavský okres, ale je jediným, v ktorom prišlo k zníženiu ceny medzi tretím a štvrtým kvartálom. Takmer polovičnú cenu nájdeme v košických okresoch, ale tie majú za sebou výrazný nárast cien.

Ceny trojizbových bytov v krajských mestách sa v prvom kvartáli aktuálneho roku v priemere zvýšili o viac ako 3 %, čím sa tempo rastu mierne spomalilo. Priemerná cena sa dostala na úroveň 2 170 eur za meter štvorcový. Najväčší nárast bol zaznamenaný v druhom bratislavskom okrese, cena smerom nahor sa posunula výrazne aj v treťom okrese. Tak ako pri dvojizbových bytoch, aj v prípade tých trojizbových prišlo k miernemu zníženiu cien v prvom bratislavskom okrese.

„Pri pohľade na medziročnú zmenu cien v slovenských krajských mestách tak pre oba typy bytov vychádza medziročný nárast viac než 10 %. Sú však aj lokality, kde medziročná zmena predstavuje nárast viac ako o 20 % (hlavne vďaka skoku v ostatnom kvartáli). Práve sem patria košické okresy, ktorým patrí prvenstvo v medziročnej zmene cien," skonštatoval Lazík.

Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska vznikla v roku 1998 zlúčením Asociácie realitných kancelárií Slovenska a Združenia realitných kancelárií SR, ktoré na trhu pôsobili už od roku 1992.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #nehnuteľnosti #Narks