Mladí farmári rokovali s vedením platobnej agentúry

Mladí farmári rokovali s vedením Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Informoval o tom Ladislav Ďurkovič, hovorca platobnej agentúry.

03.05.2021 11:42
debata (1)

Pripomenul, že mladí farmári zo Združenia mladých farmárov na Slovensku (ASYF) sa už dlhodobo snažia o presadenie takých nástrojov, ktoré uľahčia fungovanie už existujúcim farmárom a taktiež začatie podnikania mladým farmárom v poľnohospodárskom sektore. Súčasné vedenie PPA im v tejto ich snahe chce byť podľa neho nápomocné.

„Takéto stretnutia sú veľmi dôležité pre farmárov, zvlášť pre mladých, aby vedeli svoje aktivity nasmerovať práve smerom, ktorý oni považujú za svoj podnikateľský zámer, a to je podnikanie v poľnohospodár­stve,“ uviedol generálny riaditeľ PPA Jaroslav Jánoš.

Podľa hovorcu na spoločnom stretnutí v Bratislave rezonovali témy, ako zjednodušenie procesov na získanie dotácií, väčšia transparentnosť a zverejňovanie bodových hodnotení podaných projektov.

„Prišli sme predniesť také naše problémy, ktoré nás najviac trápia. Dlhodobo žiadame transparentnosť, zverejnenie bodových hodnotení jednotlivých projektov, ktoré sa vyhodnocujú niekoľko rokov. Okrem toho problémy projektových podpôr, ktoré sú z nášho pohľadu netransparentné. Myslím, že sme boli vypočutí a teraz je loptička na strane PPA, aby nám dala v dohľadnej dobe odpoveď na naše požiadavky,“ povedal predseda ASYF Milan Jurky.

Ďurkovič upozornil, že PPA od nástupu aktuálneho generálneho riaditeľa podniká kroky na zjednodušenie procesov formou ich digitalizácie, snaží sa o prispôsobenie a zmenu manuálov tak, aby boli zrozumiteľné najmä pre poľnohospodárov.

„Súčasný spôsob práce je dlhodobo neudržateľný a musí dôjsť k zmene. Riešením je digitalizácia, ktorá zefektívni a sprehľadní proces spracovania žiadostí o dotácie a vo veľkej miere odbúra vplyv ľudského faktora,“ dodal Jánoš.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #PPA #mladí farmári