Zamestnávatelia žiadajú zrušiť pandemickú komisiu

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) žiadajú vládu, aby zmenila systém riadenia protipandemických opatrení. Pandemická komisia vlády SR je podľa zamestnávateľov stelesnením neefektívneho manažovania krízy a má na svedomí viaceré vážne zlyhania. Žiadajú preto o zrušenie jej pôsobenia. Podľa firiem by hlavným poradným orgánom mal byť rekonštruovaný Ústredný krízový štáb. Pozostávať by mal zo širokého spektra odborníkov, a to nielen medicínskych. Jeho súčasťou by podľa RÚZ mali byť aj sociológovia, psychológovia, ekonómovia, právnici, zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov, či odborníci na krízové riadenie.

03.05.2021 10:25
debata (6)

Zamestnávatelia okrem iného kritizujú opätovné predĺženie núdzového stav na odporúčanie pandemickej komisie. Nedostatočné odôvodnenie tohto odporúčania považujú za neprijateľné. RÚZ má za to, že pandemická komisia ako orgán, ktorý pozostáva v podstate z verejnosti neznámych členov a nevolených zástupcov, nesmie mať postavenie arbitra rozhodujúceho o spôsobe života občanov na Slovensku, pričom vláda jej rozhodnutia len formálne schváli. Ďalšou kontroverznou črtou pôsobenia pandemickej komisie je podľa firiem netransparentný spôsob jej rozhodovania.

„Naopak, vakcinačná stratégia, ktorou by sa pandemická komisia mala prioritne zaoberať, je chaotická a jej zlé manažovanie spôsobuje zbytočné predlžovanie núdzového stavu a s ním súvisiacich opatrení, ktoré sú často kontraproduktívne a nelogické,“ uviedli zamestnávatelia v tlačovej správe. Osobitným problémom je podľa nich COVID automat, ktorý nezohľadňuje potreby spoločnosti a ekonomiky počas pretrvávajúcej pandémie a vláda ho, najmä v poslednom čase, rešpektuje iba sporadicky.

RÚZ zároveň žiada o prijatie opatrení, ktoré zabezpečia návrat legislatívneho procesu do bežného režimu, ktorý bude v súlade s princípmi právneho štátu. Je podľa nich tiež potrebné nastaviť udržateľný systém profesionálneho manažovania krízových situácií, ktorý sa bude môcť aj v budúcnosti rýchlo spustiť bez improvizácií. „Je pritom potrebné využiť príklady dobrej praxe z krajín, ktoré si počínajú v manažovaní boja proti pandémii efektívne. K tomu by malo napomôcť aj čo najskoršie schválenie novely zákona o hospodárskej mobilizácii,“ dodali firmy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Republiková únia zamestnávateľov #Ústredný krízový štáb