Programové vyhlásenie vlády sa mohlo viac venovať dosahom pandémie, tvrdí Zväz cestovného ruchu

Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR nemá zásadné pripomienky k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Mohlo sa však viac venovať dosahom pandémie nového koronavírusu aj na podniky v cestovnom ruchu. Pre TASR to uviedol prezident ZCR Marek Harbuľák.

02.05.2021 12:07
debata (2)

Poznamenal, že v časti venovanej cestovnému ruchu nenastali výrazné zmeny oproti pôvodnému PVV, ktoré pripravovala vláda pod vedením Igora Matoviča (OĽANO). „To, čo však PVV mohlo obsahovať, je venovať viac detailov o nástrojoch a spôsoboch zmierňovania dosahov pandémie nielen na podniky v cestovnom ruchu, ale aj iné zasiahnuté odvetvia,“ dodal.

PVV, ktoré už schválila vláda, hovorí v oblasti cestovného ruchu aj o úlohe vyrovnať sa s negatívnymi následkami pandémie nového koronavírusu. Vláda plánuje prijať opatrenia zamerané na udržanie zamestnanosti a zabezpečenie konkurencieschop­nosti subjektov cestovného ruchu.

Vysoké Tatry, Štrbské pleso Čítajte aj Cestovný ruch sa dočkal. Agentúra Slovakia Travel vznikne 1. apríla

Kabinet sa chce tiež usilovať o stimuláciu dopytu po domácom cestovnom ruchu prostredníctvom príspevku na rekreáciu, pričom prehodnotí mechanizmus fungovania tohto nástroja, aby bol efektívne nápomocný pri reštarte cestovného ruchu po skončení sa pandémie. Vláda zároveň deklaruje, že podporí odvetvie cestovného ruchu bezodkladne po skončení sa pandémie. Plánuje tiež posúdiť zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na všetky služby v cestovnom ruchu. Pri prenájme súkromných izieb v rodinných domoch s celkovou kapacitou menšou ako desať lôžok vo vidieckych turistických oblastiach chce vláda pripraviť koncept podpory tejto oblasti založený na daňových opatreniach, respektíve finančnej podpore z rozpočtu verejnej správy. Kabinet tiež zamýšľa posúdiť potrebu a možnosti stratifikácie odbornej výučby v cestovnom ruchu.

2 debata chyba