5 správ alebo ako chce Matovič upratať dane a plán obnovy už študuje Brusel

Nový daňový poriadok z dielne rezortu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) má upratať v daniach. No i zvýšiť ich výber. Systém má po novom fungovať tak, že láskavú tvár ukážu daniari tým, čo poriadne platia dane, prísnu zas tým, čo si povinnosti neplnia. S touto rétorikou začal ešte bývalý minister financií a terajší premiér Eduard Heger (OĽaNO).

02.05.2021 12:00
debata (24)

Rovnako v šľapajach svojho predchodcu ide Matovič i pri dani z pridanej hodnoty (DPH) pre reštaurácie a cestovný ruch. A tak ako cez Hegera, ani cez neho žiadosti na zníženie sadzby z 20 na päť percent nateraz neprešli. Špajza je totiž prázdna, tvrdí Matovič, a môže za to – ako inak bývalá vláda. Zdá sa, že napriek výhradám koaličnej strany SaS, nový minister financií zvažuje skôr navyšovanie DPH, ako jej, čo i len dočasné, stláčanie.

Do Bruselu tento týždeň zamieril i plán obnovy. Teda jeho nateraz posledná verzia. Zvadám však koniec nie je. Nespokojní farmári žiadajú aspoň nejaké navýšenie zdrojov do agrosektora. Z európskych miliárd z plánu obnovy totiž neuvidia ani len jediné euro. A hoci minister pôdohospodárstva Ján Míčovský (OĽaNO) opäť raz napína svaly a brúsi si jazyk, zdá sa, že tak ako doteraz, nakoniec ustúpi. I preto majú naňho poľnohospodári a potravinári ťažké srdce.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Plán obnovy posudzuje komisia. Prejde?

Plán obnovy a odolnosti, na ktorého vypracovanie malo Slovensko necelý rok, vláda schválila s pripomienkami a poslala do Bruselu. Prejde hodnotením Európskej komisie a dôjde nakoniec k jeho schváleniu aj na európskej pôde? Komisia si na verdikt berie dva mesiace, po nej bude nasledovať rozhodnutie Rady Európskej únie. No podľa viacerých by z jeho schválením nemal byť nejaký veľký problém.

2. Zostatok vypadol, no register účtov bude

Informácie o majiteľoch účtov áno, zostatky nie. Taká je finálna verzia zákona o centrálnom registri účtov z dielne rezortu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Jeho ministerstvo už návrh predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Slovensko bude so zriadením centrálneho registra výrazne meškať. Podľa európskej smernice, ktorá podobné nástroje vyžaduje od členských krajín, mal byť hotový už vlani.

Prvotná kritika na zriadenie registra smerovala hlavne k tomu, že chce štát kontrolovať aj stav účtu. To síce z finálnej verzie vypadlo, no aj súčasný návrh zožal veľa kritiky. Obavy majú najmä firmy a podnikatelia.

3. Matovičov cukor a bič

Nové nástroje na boj proti daňovým podvodom, ale aj motivácia ľudí a firiem platiť dane. Taký má byť účel novely daňového poriadku, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložil rezort ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Meniť by sa mal aj zákon o finančnej správe, ktorá získa viac kompetencií v oblasti finančnej kriminality. Na utorkovom brífingu o tom spolu s ministrom financií bližšie informoval aj prezident finančnej správy Jiří Žežulka. Zásadnou zmenou má byť takzvaný index daňovej spoľahlivosti. Štát bude hodnotiť daňové správanie firiem aj bežných ľudí.

4. Chystajte si peňaženky! Energie pôjdu hore

Drahšie a drahšie. Ceny energií na burzách za posledné mesiace rastú. Rátať tak treba s tým, že od januára si za elektrinu a plyn priplatíme. „Zatiaľ to vyzerá tak, že v roku 2022 by priemerné ceny mohli vzrásť až o päť percent,“ odhaduje analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Pri takomto pohybe cien by išlo približne o návrat na úrovne z minulého roka – a to v závislosti od tarify. Energie by tak na budúci rok mohli byť približne o nejaké to euro či dve mesačne drahšie.

5. Nižšie DPH, zabudnite

Žiadne znižovanie. Päťpercentná daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor dostala červenú. A to od samotného ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ten v utorok vyhlásil, že máme „prázdnu špajzu“ a Slovensku hrozí rekordný deficit 9,4 miliardy eur. „Za tejto situácie by som bol veľkým pesimistom ku komukoľvek, kto by mal nároky na rozdávanie štátneho rozpočtu. Nemáme z čoho rozdávať,“ povedal Matovič. V podstate tak kopíroval postoj svojho predchodcu a premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý tiež nebol úprave sadzby smerom dole naklonený.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #farmári #Igor Matovič #Mičovský #Plán obnovy a odolnosti #miliardy