Ústredie práce upozorňuje na zmeny pri poberaní pomoci v hmotnej núdzi

Pre pandémiu nového koronavírusu doteraz platilo pravidlo, že ak sa poberatelia pomoci v hmotnej núdzi nemohli zúčastniť na výkone činností z dôvodu prekážky na strane organizátora alebo pre karanténu, dávka sa neznížila a pri výkone činností v rozsahu 64 hodín sa im poskytoval ochranný príspevok.

01.05.2021 10:59
debata

Od soboty však dochádza k zmene vyplývajúcej z nedávneho rozhodnutia vlády. Z nariadenia sa vypustili časti, ktoré ustanovujú výnimku z povinnosti zúčastniť sa na činnostiach pre získanie nároku na plnú výšku dávky v hmotnej núdzi, ako aj na aktivačný príspevok. Pre TASR to uviedla Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

„Dôvodom vypustenia predmetných ustanovení je potreba návratu k riadnemu fungovaniu systému pomoci v hmotnej núdzi, ktorú súčasná pandemická situácia už umožňuje,“ argumentovala Šebová.

Spustenie realizácie výkonu činností je však na rozhodnutí konkrétneho úradu práce, pričom podľa Šebovej je nevyhnutné dohodnúť sa na obnove výkonu činností s jednotlivými organizátormi. „Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny je povinný zohľadniť aktuálnu pandemickú situáciu v okrese. Zároveň však platí, že organizátor činností je povinný v prípade spustenia výkonu aktivačných činností zabezpečiť všetky opatrenia vo vládou prijatých nariadeniach a v platných vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR,“ dodala Šebová.

Pripomenula, že nárok na ochranný príspevok z dôvodu práceneschopnosti však ostáva zachovaný aj v prípade, ak je príjemca pomoci v hmotnej núdzi v karanténe pre podozrenie z nákazy ochorením COVID-19 alebo pre diagnostikovanú chorobu, keďže v týchto prípadoch je riadne vystavená práceneschopnosť.

Šebová tiež podotkla, že keďže núdzový stav trvá, úrady práce naďalej žiadajú klientov, aby zvážili osobnú návštevu úradu a využili radšej inú formu kontaktu, a to e-mailom či telefonicky. „V prípade osobnej návštevy úradu sa klienti musia preukázať platným negatívnym testom,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v hmotnej núdzi #koronavírus