Európska komisia dostala slovenský plán obnovy

Európska komisia dostala slovenský plán obnovy. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen. Podľa nej je dobré, že obsahuje kľúčové priority pre budúcnosť Slovenska, ako zelenú ekonomiku, vzdelávanie, výskum a vývoj, zdravotníctvo a e-government. Keď bude odsúhlasený, Slovensko môže podľa nej získať viac ako šesť miliárd eur v rámci programu.

29.04.2021 16:49
debata (2)

Komisia v nasledujúcich dvoch mesiacoch posúdi plán Slovenska na základe jedenástich kritérií stanovených v nariadení o Mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a jeho obsah pretransformuje do právne záväzných aktov.

Eduard Heger Čítajte viac Vláda schválila plán obnovy. Ide do Bruselu

Posúdenie bude zahŕňať najmä preskúmanie toho, či plán prispieva k účinnému riešeniu všetkých alebo aspoň významnej podskupiny výziev identifikovaných v príslušných odporúčaniach pre jednotlivé krajiny vydaných v kontexte európskeho semestra. Komisia zároveň posúdi, či plán ráta minimálne s 37 percent výdavkov na investície a reformy, ktoré podporujú ciele v oblasti klímy, a 20 percent výdavkov na digitálnu transformáciu.

Rada bude mať spravidla štyri týždne na to, aby prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia rady, ktorý jej predloží komisia. Ak rada plán schváli, Slovensku bude možné vyplatiť 13 percent zálohových platieb. Platby sú zároveň podmienené nadobudnutím účinnosti rozhodnutia Rady o vlastných zdrojoch, ktoré musia najprv schváliť všetky členské štáty.

Komisia doposiaľ dostala celkovo päť plánov obnovy a odolnosti, od Nemecka, Grécka, Francúzska, Portugalska a Slovenska. Aj naďalej intenzívne spolupracuje s ostatnými členskými štátmi, aby im pomohla pri vypracúvaní kvalitných plánov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Slovensko #plán obnovy