ŠÚSR: Dôvera v ekonomiku sa neustále zlepšuje

Dôvera v ekonomiku je v apríli najvyššia od marca 2018. Najviac v službách a stavebníctve.

29.04.2021 10:13
Volkswagen, VW, automobilka, Foto: ,
V marci dôvera v ekonomiku výrazne stúpla.
debata (2)

Zlepšujúca sa pandemická situácia prudko zvýšila optimizmus podnikateľov i spotrebiteľov, dôvera v ekonomiku je v apríli najvyššia od marca 2018. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Uvoľňovanie ekonomických opatrení a otváranie prevádzok počas apríla výrazne zvýšilo dôveru vo všetkých sledovaných odvetviach. Najviac v službách a stavebníctve, o niečo menej v priemysle a u spotrebiteľov. Relatívne najmenej v obchode.

Optimizmus rastie

Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) v apríli vzrástol o 18,7 bodu na hodnotu 104,3. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od marca 2018. „Aktuálna hodnota IES je oveľa optimistickejšia ako v rovnakom období minulého roka, keď došlo k hlbokému prepadu indikátora (až o 47,3 bodu), a nachádza sa mierne nad úrovňou dlhodobého priemeru (o 1,8 bodu),“ prirovnal úrad.

Indikátor dôvery v priemysle vzrástol po sezónnej úprave o 14 percentuálnych bodov (p. b.) na hodnotu 10,3. Celkovo sa dôvera dostala nad úroveň dlhodobého priemeru o 8,6 bodu. „Vývoj indikátora ovplyvnil najmä rast očakávanej produkcie a rast objednávok. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na päť mesiacov, pričom najväčšia zásoba práce je vo výrobe elektrických zariadení, strojov a zariadení,“ dodali štatistici.

euro, bankovky, mince, peniaze Čítajte viac Zarábame trikrát menej ako v Luxembursku. Nepomohlo ani zvýšenie minimálnej mzdy od januára

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa výrazne zvýšil aj trend priemyselnej produkcie. Rast zaznamenali vo väčšine odvetví, hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov, potravín a elektrických zariadení.

Už druhý mesiac po sebe najviac vzrástol indikátor dôvery v službách, ktorého hodnota (21) sa dostala po trinástich mesiacoch prvýkrát do kladných čísiel. V porovnaní s marcom 2021 sa zvýšila o 30 p. b., pričom tesne presiahla dlhodobý priemer o jeden bod. „Zvýšený dopyt po službách za posledné tri mesiace pociťovali takmer vo všetkých odvetviach. Zníženie dopytu zaznamenali len ubytovacie, stravovacie služby a ostatné činnosti,“ vysvetlili štatistici s tým, že ubytovacie a stravovacie služby však očakávajú zlepšenie situácie a rátajú s vyšším dopytom v nasledujúcich troch mesiacoch, rovnako ako v doprave a skladovaní či v administratívnych a podporných službách.

Stúpa aj dôvera spotrebiteľov

Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 14 bodov na hodnotu –22,5. Dosiahol tak najpriaznivejší výsledok a zmazal viac než polovicu svojich strát od hlbokého prepadu v apríli minulého roka. Aktuálny výsledok sa nachádza mierne pod úrovňou dlhodobého priemeru (o 2,7 bodu). Ľudia sú porovnaní s minulým mesiacom oveľa optimistickejší v očakávaniach vývoja nezamestnanosti a celkovej hospodárskej situácie. V menšej miere avšak stále výrazne optimistickejší boli aj v očakávaniach finančnej situácie domácností a úspor v domácnostiach.

monika uhlerová Čítajte viac Plán na oživenie ekonomiky po uvoľnení opatrení neexistuje, varujú odborári

V stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol indikátor o 22,5 bodu na –25,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok je pod úrovňou dlhodobého priemeru o 1,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode v apríli vzrástol medzimesačne o 7,3 p. b. na hodnotu 10,3 a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 1,1 bodu. Rast bol podľa úradu ovplyvnený najmä pozitívnym hodnotením očakávaných podnikateľských aktivít.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Štatistický úrad #dôvera v ekonomiku #ŠÚSR