Na digitalizáciu Slovenska pôjde z plánu obnovy 615 miliónov eur

Približne polovica z uvedenej sumy pôjde na zlepšenie elektronických služieb štátu. Veľká časť pôjde aj do digitálnej transformácie poskytovania služieb verejnej správy.

29.04.2021 09:56
programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca Foto:
Na digitalizáciu štátnej správy pôjdu stovky miliónov eur.
debata

Plánované množstvo peňazí, ktoré chce Slovensko minúť z plánu obnovy na digitalizáciu, je celkovo 615 miliónov eur. Z toho 309 miliónov eur by malo ísť na zlepšenie elektronických služieb štátu, 183 miliónov eur na rozvoj digitálnej ekonomiky a inovácií, 69 miliónov eur na rozvoj digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín a 54 miliónov eur na podporu kybernetickej a informačnej bezpečnosti. Vyplýva to z návrhu reformného plánu, ktorý v stredu (28. 4.) odobrila vláda.

Rozšírenie eGovernmentu

Cieľom prvej reformy v kontexte digitalizácie je nasadenie eGovernment riešení pre 16 prioritných životných situácií pre občanov a podnikateľov a poskytnutie platformy IT nástrojov nevyhnutných pre budovanie a poskytovanie zrozumiteľných a používateľsky prívetivých digitálnych služieb do ucelených životných situácií. Veľkosť investície na jednu životnú situáciu sa pohybuje v priemere vo výške 1,7 milióna eur.

Ďalší balík investícií by mal ísť do digitálnej transformácie poskytovania služieb verejnej správy, pričom cieľom reformy je skrátenie trvania vybavenia verejných služieb optimalizáciou a automatizáciou procesov využívajúc kapacity centrálnej platformy IT zdrojov a dokončenie digitálnej transformácie 42 informačných systémov. Náklady na prvú investíciu vyčíslili na 179,9 milióna eur a na druhú 129,4 milióna eur.

Treťou reformou v oblasti digitalizácie má byť konektivita, ktorej cieľom je napríklad to, aby všetky domácnosti mali do roku 2030 prístup k internetovému pripojeniu s rýchlosťou minimálne 100 megabitov za sekundu. Všetky investície v tejto oblasti však budú financované z Európskych štrukturálnych investičných fondov (EŠIF) a v materiáli sú uvedené len pre úplnosť.

Zahraničné projeky a hackathony

Ďalšou investíciou je zapojenie sa do cezhraničných európskych projektov vedúcich k budovaniu digitálnej ekonomiky. Bude to stáť 104 miliónov eur. Implementácia má spočívať vo vybudovaní siete európskych centier digitálnych inovácií, v uvedení superpočítača do prevádzky, v zriadení siete kvantových komunikačných uzlov či vo vytvorení jazykových datasetov.

Počítač / Notebook / Laptop / Internet / Web / Čítajte viac Slovensko v hodnotení indexu digitalizácie pokleslo. Zaostáva aj v rámci V4

Ako piatu investíciu uviedli autori komponentu podporu projektov zameraných na vývoj a aplikáciu top digitálnych technológií. Stáť to bude 74,8 milióna eur. „Investícia je zameraná na vytvorenie nástroja, v rámci ktorého bude možné finančne podporiť výskum a tvorbu aplikačných riešení v oblasti digitálnych technológií. Podpora bude takisto smerovaná do úspešných slovenských projektov v rámci priamo riadených programov,“ uviedli v materiáli.

Z tohto komponentu chce štát tiež podporiť aj hackathony, teda vývoj inovatívnych riešení. Na to chce minúť z plánu obnovy 3,8 milióna eur, zorganizovať sa má 20 hackathonov v najbližších piatich rokoch.

Investovať chce Slovensko aj do posilnenia preventívnych opatrení, zvýšenie rýchlosti detekcie a riešenia incidentov vo sfére kybernetickej bezpečnosti, celkové náklady odhadli na 35,6 milióna eur. Peniaze, konkrétne 4,2 milióna eur, by mali ísť aj na rekonštrukciu a dobudovanie 72 priestorov vrátane ich procesného zabezpečenia v rámci prevádzky informačných systémov kritickej infraštruktúry.

Na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a nákup a rozdanie tabletov pre nich vyčlenili z plánu obnovy takmer 70 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #štátna správa #digitalizácia ekonomiky #plán obnovy