Európska komisia pridelí v rámci Nástroja technickej podpory takmer 5,8 milióna eur

Európska komisia (EK) sa rozhodla podporiť osem projektov v rámci Nástroja technickej pomoci (TSI) a prideliť im celkové financovanie vo výške takmer 5,8 milióna eur. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií SR (MF SR). „Ide o doteraz najvyššiu sumu, ktorú sa podarilo Slovenskej republike získať v rámci obdobných nástrojov EK," uviedlo ministerstvo, ktoré v týchto dňoch podpísalo s Európskou komisiou tzv. Plán spolupráce a podpory pre projekty, ktoré budú realizované v tomto roku.

28.04.2021 15:52
debata

EK vlani na jeseň roku vyhlásila výzvu na predkladanie projektov v rámci TSI, ktorý je pokračovateľom úspešného Programu na podporu štrukturálnych reforiem (SRSP). Slovensko sa do TSI v októbri minulého roka zapojilo s 25 projektami v kumulatívnej hodnote 8 799 520 eur, z ktorých EK po zlúčení niektorých úspešných žiadostí vybrala osem najlepších v celkovej výške takmer 5,8 milióna eur. „Finančné požiadavky boli teda splnené na 65,6 percenta. Vďaka snahe jednotlivých ministerstiev a kvalite projektov tak má Slovensko šancu na reformy v oblasti zdravotníctva, školstva, modernizáciu sieťovej regulácie, zelenú transformáciu alebo skvalitnenie verejných financií," konštatuje MF SR.

Medzi úspešnými uchádzačmi zo Slovenska je Ministerstvo zdravotníctva SR s projektom komplexnej systémovej reformy a zvýšenia nákladovej efektívnosti zdravotníckej starostlivosti na Slovensku. MF SR bolo úspešné s projektami pre prípravu a implementácii plánu obnovy, posilnenie rámca zodpovednej fiškálnej politiky a transferové oceňovanie. Ministerstvo vnútra SR získalo podporu EK na projekt venovaný boju proti praniu špinavých peňazí.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR uspelo s projektom venovaným digitalizácii a reforme učebnej osnovy pre základné a stredné školy. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR získalo podporu pre prípravu projektov z Fondu spravodlivej tranzície (JFT). Úrad pre reguláciu sieťových odvetví uspel s projektom komplexnej reformy a modernizácie regulačného rámca sieťových odvetný na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #ministerstvo financií