Reštaurácie začínajú od nuly. Od januára do apríla, kedy boli reštaurácie zatvorené štát vybral na odvodoch výrazne menej financií. Počas prvých štyroch mesiacoch Slovenské gastro prevádzky podľa Asociácie hotelov a reštaurácií evidujú pokles tržieb o 70 až 80 percent. „Rovnako tak nemohol štát pri tvorbe štátneho rozpočtu kalkulovať s trvaním opatrení a pandemickou situáciou. Inými slovami zo zatvorených podnikov bez tržby nevybral žiadnu DPH,“ hovorí generálny manažér asociácie Marek Harbuľák. No dodáva, že či dnes bude o pár miliónov viac alebo menej pre štátny rozpočet nie je ohrozením.
Slovensko má pritom jednu z najvyšších úrovní tejto dane pre reštaurácie v únii. „Zníženie DPH pre gastrosektor je kľúčová, rýchla, adresná a jednoducho realizovateľná pomoc, bez zdĺhavej byrokracie,“ hovorí zakladateľka gastro portálu Menučka Kamila Slašťanová.
VIDEO: Gastro žiada zníženie DPH.
Nie je však jediná. Za zníženie sadzby – a to aspoň dočasne, sa zasadzuje už dlho viacero organizácií. „Tomuto vyjadreniu zatiaľ nedávame váhu, keďže problémom je nedostatok informácií, s ktorými pracuje ministerstvo,“ hovorí pre denník Pravda Viliam Pavlovský z Aliancie slovenskej gastronónie – 10 pre gastro. Je presvedčený, že i novému ministrovi financií záleží na tom, aby Slovensko a jeho ekonomika mali možnosť rozvoja a následne vyššieho výberu peňazí do štátnej kasy. To však nie je bez naštartovania ekonomiky možné.

Napriek aktuálnemu nesúhlasu ministra financií reštaurácie snahu o nižšiu sadzbu nevzdávajú. „Napriek tomu nebudeme poľavovať v úsilí predkladať argumenty a snažiť sa odborne vysvetliť potrebu prijatia tohto opatrenia,“ hovorí Harbuľák. Ten navrhuje tiež zaviesť pomoc pre podniky v gastro sektore v podobe zrozumiteľného, predvídateľného Covid automatu. Ten by sa podľa Harbuľáka nemenil ako ročné obdobia a skutočne by sa aj uplatňoval, a aby rozhodnutia o otváraní prevádzok neboli len politickými rozhodnutiami.
Šancu vidí Pavlovský práve v úprave sadzby. „Ak chceme pomôcť jednému z najviac zasiahnutých sektorov, ktorého budúcnosť je na základe pandemického vývoja stále nejasná a ktorý stále nemôže slobodne a plnohodnotne podnikať, je to jediná forma záchrany,“ hovorí. Pavlovský upozorňuje, že gastrosegment vypadol i z Plánu obnovy. O to viac by mu pomohlo zefektívnenie a sfunkčnenie pomoci od štátu pre tento sektor.
VIDEO: Matovič mení daňový poriadok, špekulantom zakáže podnikať.
Zníženie dane pre reštaurácie by zatočilo i so sivou ekonomikou. Ukazujú to i údaje Eurostatu – v prípade nižšej sadzby išla hore priemerná mesačná mzda pracovníkov v gastroslužbách. „Zvýšením miezd sa, samozrejme, zvýši i samotné HDP v sektore a zatraktívni tento pracovný priestor,“ domnieva sa Pavlovský. Takéto opatrenie by však podľa neho pomohlo i podnikateľom v cestovnom ruchu – a to nielen zmierniť následky pandémie, ale aj reštartovať biznis.

Opozícia sa postavila za reštaurácie
Mimoparlamentná strana Hlas-SD v utorok vyzvala vládu, aby znížila DPH na päť percent pre gastrosektor. „Len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba DPH na úrovni päť percent, v Česku je to 10 percent a v Poľsku osem percent,“ povedal Richard Raši. Tvrdí, že práve zníženie sadzby by zvýšilo konkurencieschopnosť a opätovný príliv zákazníkov do reštaurácií. Vláda by mohla urobiť zmenu hneď – a to v skrátenom legislatívnom konaní, dodáva Raši.