DPH pre gastrosektor by mala byť 5 percent, navrhuje Hlas SD

Strana Hlas-SD navrhuje, aby 5-percentná sadzba platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.

27.04.2021 12:49
Vieden restauracia pandemia
DPH na úrovni 5 percent by mala mať iba časovo obmedzenú platnosť.
debata (3)

Mimoparlamentná strana Hlas-SD žiada vládu, aby čo najskôr znížila daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor na 5 %. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Strana Hlas-SD podľa neho navrhuje, aby 5-percentná sadzba platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.

„Hoci vláda umožnila v pondelok (26. 4.) otvoriť terasy reštaurácií, podľa údajov od gastropodnikateľov otvorila necelá polovica reštaurácií. Viac ako 40 % podnikov terasu vôbec nemá a mnohým sa otváranie iba terás ekonomicky neoplatí. Reštaurácie a gastropodniky sú zatvorené už takmer pol roka a pomoc vlády prichádza nedostatočná a veľmi neskoro. Zachytil som aj odhady, že každá druhá gastroprevádzka je na pokraji krachu a možno už nikdy neotvorí,“ priblížil Raši.

Spresnil, že podľa údajov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska prišlo v marci a apríli o prácu viac ako 10.000 zamestnan­cov – kuchárov, čašníkov, chyžných či recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň. Podľa Rašiho slov je zníženie DPH hlavným predpokladom preto, aby sektor dokázal byť konkurencieschopný a aby opäť prilákal zákazníkov.

„Zníženie DPH nie je náš výmysel, je to požiadavka gastropodnikov a nižšia DPH v tomto segmente je aj v okolitých krajinách – len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba DPH na úrovni 5 %, v Česku je to 10 % a v Poľsku 8 %,“ dodal Raši s tým, že ako opozičný návrh zníženie DPH trvalo mesiace, vláda ho môže zaviesť hneď prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #zníženie DPH #výška DPH #DPH pre gastrosektor