Brexit zmenil aj legislatívu pri ochranných známkach. Dajte si pozor na to, či tá vaša platí

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie zasiahol aj do oblasti práva duševného vlastníctva. Ochrana loga, obchodnej značky či názvu ako ochranných známok môže byť po novom obmedzená.

27.04.2021 11:27
EÚ / Veľká Británia / Brexit / Foto: ,
Po brexite sa zmenila aj legislatíva v oblasti ochranných známok.
debata

Od 1. januára 2021 sú vzájomné vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom v mnohých oblastiach, nevynímajúc oblasť ochranných známok, riadené Dohodou o obchode a spolupráci (Dohoda o obchode). Od tohto dátumu sa územie, pre ktoré poskytovala ochranu ochranná známka EÚ zúžilo na územie členských štátov bez Spojeného kráľovstva. Ochranná známka EÚ teda už viac neposkytuje ochranu na území Spojeného kráľovstvam vysvetľuje Štěpán Štarha z právnej kancelárie Havel & Partners.

Takéto zúženie sa pritom dotýka aj ochranných známok EÚ zapísaných slovenskými subjektmi. V roku 2019 bolo totiž podaných 470 a v roku 2020 až 494 prihlášok na zápis ochranných známok EÚ slovenskými subjektmi, pričom zaregistrovaných v roku 2019 bolo 379, a za uplynulý rok 414 ochranných známok. Naproti tomu, na zápis ochrannej známky výslovne pre územie Spojeného kráľovstva bolo podaných v roku 2019 len 6 prihlášok.

„Ak ste mali k 31. 12. 2020 už zaregistrovanú ochrannú známku EÚ tak k prvému januáru Úrad priemyselného vlastníctva pre Spojené kráľovstvo (UKIPO) „naklonoval“ platné ochranné známky EÚ, ktoré boli zaregistrované k 31. 12. 2020, do svojich nových registrov ochranných známok,“ hovorí Štarha. Majiteľ ochrannej známky EÚ teda nemusí podniknúť žiadne ďalšie kroky a ani platiť žiadne poplatky, aby jeho zaregistrovaná ochranná známka platila pre územie Spojeného kráľovstva.

Rovnaký postup sa uplatňuje aj na ochranné známky, ktoré sú síce registrované, ale prebieha o nich konanie o neplatnosti či zrušení. Osud takýchto ochranných známok bude závisieť od rozhodnutia Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO). Klonované ochranné známky budú vedené pod novým registračným číslom, ktoré sa skladá z registračného čísla ochrannej známky prevzatého z databázy EUIPO doplneného o kód UK009, ktorý sa vkladá pred prevzaté registračné číslo.

Britain EU Brexit Čítajte viac Komplikácie v obchode po brexite zvýšili náklady dvom tretinám malých firiem

Osobitné podmienky platia pre prihlasovateľov, ktorí síce k 31. 12. 2020 mali podanú prihlášku na zápis ochrannej známky EÚ, ale ochranná známka ešte nebola zaregistrovaná. „Ak máte záujem o zápis tejto ochrannej známky pre územie Spojeného kráľovstva, je potrebné podať novú prihlášku priamo UKIPO, a to najneskôr do konca septembra 2021,“ upozorňuje Štarha.

Podmienkou je, že táto prihláška musí byť zhodná s pôvodnou prihláškou na zápis ochrannej známky EÚ. V takom prípade si nová prihláška zachová dátum podania, prioritu alebo senioritu z prihlášky ochrannej známky EÚ. Podanie novej prihlášky je spojené s poplatkom vo výške 170 libier za jednu triedu tovarov a služieb a 50 libier za každá ďalšiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochranná známka #Brexit #Dohoda o obchode #Havel & Partners